Translate

четвъртък, 22 декември 2016 г.

„Алеф” създаде най-голямата виртуална библиотека за Шимон Перес



Центърът за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” създаде най-голямата виртуална библиографска сбирка за големия израелски държавник, политик и миротворец Шимон Перес.
Във време, когато светът преоткрива човешките ценности, за да се противопостави на агресията, животът, стремежите и постъпките на Шимон Перес могат да бъдат пример за мъдрост и поведение, които трасират пътища между минало и бъдеще. Затова „Алеф” издири множество публикации и свидетелства за ключови и значими за новата история изяви на големия политик и ги събра на едно място. 
Перес е един от основателите на държавата Израел и носител на Нобелова награда за мир. Библиографската сбирка в http://alef-bg.org съдържа повече от 20 материала, които дават цялостна представа за неговата личност. Тук са събрани както негови изказвания, слова и интервюта, така и спомени на известни личности, които са го познавали. Освен подробната биография на Перес, в библиотеката са публикувани негови исторически международни изяви. Публиката може да се запознае с речта му пред германския Бундестаг, словата му пред Европейския парламент и при получаване на Нобелова награда за мир, последното му интервю и др.  Специално място е отделено на знаменателното му изказване на Ялтенската европейска стратегия в Киев, която е цитирана по целия свят като формула за постигане на мир и разбирателство. Публикувани са и интервюта, които е дал пред медии от различни страни, включително България, Русия, Казахстан, САЩ и др. Някои от тях са придружени с видео или аудио записи, които пазят живият глас, образ на харизматичния хуманист и държавник. Впечатляващо е интервюто пред френския в. Фигаро, в което той очертава своеобразна картина на бъдещето в контекста на глобализирания свят. Особено ценни са цитатите от негови изказвания, които остават не само като мъдри фрази с непреходно значение, но и като формулировки за преминаване от една епоха в друга.Част от публикациите са на английски език.
„Алеф” продължава работата си по обогатяването на виртуалната библиотека. Библиографската сбирка за израелския държавник е особено ценна за България. От 2009 година, когато излиза книгата на проф. Михаел Бар-Зоар за Шимон Перес, на български език не е издавана друга литература, свързана с него. Тази книга, както и сборника „Пет разговора с… Шимон Перес” на Робърт Лител, превод от френски, могат да бъдат открити трудно, предимно в читални на библиотеките.
„Алеф” създаде уникалната и единствена по рода си българо-еврейска виртуална библиотека през 2014 г. Тя вече съдържа солиден библиографски масив, представящ неразривната връзка между българи и евреи, стремежа им към единение в името на хуманизма и общата родина. Сега към виртуалната библиотека е прибавен и разделът за Шимон Перес.


Няма коментари:

Публикуване на коментар