Translate

неделя, 3 октомври 2010 г.

ГЕРБ издига кандидатурата на д-р Стефан Константинов за министър на здравеопазването, съобщи финансовият министър Симеон Дянков

Д-р Константинов е зам.-председател на БЛС, от началото на 2009 г., и член на Съвета на директорите на МБАЛ "Никола Василиев" АД Кюстендил. Роден е на 2 януари 1966 година. Висшето си образование завършва във ВМИ София през 1989 г. с отличие. От 1995 г. има специалност по акушерство и гинекология. Има завършени курсове и специализации по ехография и лапароскопия в България, Тунис и Австрия. Шест години д-р Константинов е работил в Тунис, откъдето се завръща през 2002 година.
През 2003 г. започва работа в отделението по акушерство и гинекология на МБАЛ „Н. Василиев" в Кюстендил. Има два специализирани кабинета за доболнична диагностика и лечение. Владее английски и френски. Семеен е с едно дете.

Минути след като кандидатурата му беше издигната д-р р Константинов коментира:
-Тук, на този пост никой не го хващат от улицата и да го довеждат на сила. Аз с чистото си съзнание съм дошъл и по никакъв начин не се чувствам жертвен агнец. Никакви условия не съм поставял. Просто съм искал да имам свободата на действие по отношение на реформата и се надявам, че тъй като тя така или иначе ще има някои болезнени моменти, ще получа необходимата политическа подкрепа в тези си действия. Най-належащият проблем за момента - финансовият, виждам, че започва да намира едно добро решение. Става въпрос за дълговете към болниците, които има касата, които ще започнат да бъдат изплащани, но нещото, което е по-важно и което ме мотивира да съм тук, това е желанието за реформи в българското здравеопазване, така че то да стане по-добро и за пациенти, и за лекари.
След като ГЕРБ представи д-р Стефан Константинов д-р Ваньо Шарков заяви категорично, че ако новият здравен министър не подкрепи идеята - средствата, събрани от здравни вноски, да отиват в сферата, Синята коалиция няма да подкрепи кандидатурата на управляващите.
От БСП определиха действията на премиера Бойко Борисов като "безпрецедентен кадрови кадрил" и като "елементарен опит за флирт с БЛС, от чиито среди е кандидатът за министър на здравеопазването".
Според Ангел Найденов целта е очевидна, от една страна да се намали политическото напрежение, което се създава с решението за вот на недоверие, а от друга страна - да се отнемат аргументи за протеста на лекарите.
От ДПС също заявиха, че е съмнително това - д-р Константинов е от лекарския съюз, който готви протест на лекарите. По думите на д-р Хасан Адемов, "има скрита цел, която иска да омаловажи усилията на българските лекари, да минимизира усилията им да протестират". Д-р Адемов заподозря и задкулисни преговори между управляващи и БЛС.
Кандидатурата на д-р Стефан Константинов за здравен министър не е по предложение на БЛС, а е избор на премиера Бойко Борисов, заяви за Дарик председателят на съсловната лекарска организация д-р Цветан Райчинов. По думите му д-р Константинов е достатъчно опитен като заместник-председател на лекарския съюз и има шанс да се справи с поста.

Няма коментари:

Публикуване на коментар