Translate

петък, 8 октомври 2010 г.

БЛС няма да организира протести на 15 октомври

Протести няма да има. За това са се разбрали премиерът Бойко Борисов, здравният министър Стефан Константинов и финансовият министър Симеон Дянков

В 16.30 часа на 06.10. т. г. в сградата на Министерски съвет бе подписано споразумение между правителството и Българския лекарски съюз, с което се гарантира, че парите от здравните вноски ще отиват само за здраве.
 Съобщението до медиите бе пуснато  в 16.18 часа, в което журналистите бяха поканени да заемат местата си в залата след 16.15 часа...
Подписаното споразумение включва 10 точки, вместо предлаганите от Националния съвет на БЛС -13.
Съгласно него здравноосигурителната вноска се запазва в размер на 8%, а бюджетът на НЗОК ще се приеме с разходна част не по-ниска от приходната. Наличните към 31 декември 2010 г. средства по сметки на здравната каса обаче ще останат във фискалния резерв.
Споразумението гарантира изплащането на всички дължими суми от НЗОК и МЗ към изпълнителите на медицинска помощ, както следва: 65 млн. лв. за март, април и май 2010 г. в срок до 6 октомври, средства за месеците юни и юли от 60 млн. лв. в срок до януари 2011 г. и средства, дължими от МЗ след преразглеждането на ангажиментите на МЗ и НЗОК, във връзка с прехвърлянето на дейности към НЗОК.
Документът гарантира още и възстановяването на трипартитния модел на управление на НЗОК. От състава на Надзорния съвет се изважда зам.-министърът на финансите Владислав Горанов. В тази връзка премиерът Борисов благодари на БЛС за разбирането, че „за да не фалираме държавата и да не влезем в дефицит”, натрупаният резерв ще подкрепи фискалния резерв.
В споразумението е записано също така, че регулацията на медицинските дейности ще се изработва и приема от НЗОК и БЛС по съвместна методика, а водещ ще е принципът на медицинската целесъобразност. Ще бъдат изготвени промени в Закона за здравното осигуряване с цел приемане на едногодишно действие на НРД 2011. До края на годината НЗОК се задължава да изплаща на изпълнителите на медицинска помощ изработените и договорени суми, съгласно сроковете, посочени в НРД.
Предстои текстовете от споразумението да залегнат в промени в Закона за здравното осигуряване.
Според д-р Цветан Райчинов постигнатото е „напредък” и „голям пробив”. Ето защо на обявените дати за протест ще се проведат разяснителни кампании в цялата страна и за лекарите и за обществото, за това какво споразумение са подписали БЛС и правителството, съобщи той.

Няма коментари:

Публикуване на коментар