Translate

неделя, 3 октомври 2010 г.

Здравният министър проф.Анна-Мария Борисова получи "Да" върху оставката си в едни 15 минути между нейната пресконференция в МС и официалното съобщение за оттеглянето й

Премиерът Бойко Борисов, коментира минути след оставката: Не мога да научавам какво смята да прави здравният министър, четейки вестници - тя обявява 20% доплащане за болниците, а аз не знам, ГЕРБ не знае, парламентарната група не знае. Тогава да си ходи. Това е разликата между мене и другите премиери - който не може да се справи, който бърка, си тръгва от екипа.
Доплащането е тема, която стои на дневен ред в здравеопазването от 20 години. Налагането й трябва да стане с цялата политическа воля на правителството и партията, а Анна-Мария Борисова не я съгласува с партийното ръководство. Това е тежко решение, което може и да е правилно, но трябва да се обсъди, да мине през кръгли маси и през съсловията. А пациентите винаги са доплащали, един носи кокошка, друг яйца или вино...
Общественото мнение трябва да се подготви за реформата, а не промените да се "изтърсват", при това недонаправени. Колкото и да се съпротивлява системата, имаме политическата воля реформата да стане.
Тя се бори мъжки, но загуби обществената подкрепа. А за тежката реформа трябва да има такава.
За да продължат реформите, министърът трябва да има обществено доверие. Дойде при мен и ме попита за моето мнение. Аз й казах, че трябва да си подаде оставката. Тя си я носеше. Така че за една минута свършихме тази работа.

Мнения:

Евродепутатът д-р Антония Първанова:
Този край на Борисова беше предизвестен още при обявяването, защото бе очевидно, че тя е може би добър специалист в своята медицинска специалност, но няма визия по отношение на здравна политика на управление на здравеопазването. Борисова не можа да каже какво има намерение да направи и не успя да защити никаква концепция. Към настоящия момент твърде много време беше загубено. Това време беше загубено и по времето и на нашето правителство и на тройната коалиция, защото е трудно да се работи в система, в която има огромен конфликт на интереси, в която има нерегламентирани връзки. Трудно е хора, които идват от гилдията да реформират системата. Министър на здравеопазването най-малкото не трябва да е лекар, който практикува. За да се справи МЗ трябва да има силна подкрепа на съсловието и добра комуникация с него, защото съсловието трябва да е наясно, че иска да направи реформа, която ще му даде да работи един ден с прости и ясни правила. Правителството трябва да работи като управленския отбор на държавата, а не всеки да си дърпа към своите планове. Ние сме избрали това правителство, за да ни преведе през трудните времена на криза. 

Проф. Радослав Гайдарски, бивш министър на здравеопазването:
Когото и да изберат за здравен министър, докато не се дадат достатъчно средства за реформи, то до тях няма да се стигне. А това, дето го говорят сега, че се наливат пари в пясъка, това не е вярно. Най-напред трябва да се платят дълговете на болниците, да се разблокират средствата от големия резерв на здравната каса и чак тогава да се мисли за реформи.

Доц. Божидар Финков, бивш министър на здравеопазването:
Ако реформата трябва да продължи, то тя трябва да бъде финансирана. Да не цели орязване на разходите, а подобряване на достъпа и качеството на медицинските дейности. За което също са необходими повече пари. Трябва да благодарим на досегашния министър за положените усилия и да пожелаем успех на новия.


Според депутатите на ДПС пък оставката на Борисова е и ПР-акция.
Смятаме, че това е един добър пиар ход преди вота на недоверие. Искането за вот ускори тази оставка заяви д-р Нигяр Джафер, член на парламентарната комисия по здравеопазване и продължи:
Лекарите не вярват нито на превеждането на милиони, нито на сълзи, нито обещания, нито на нови здрави министри дори. Всички се удавихме в тези цифри, в едни милиони... Не знам кои точно 65 милиона е превел министър Дянков, но дефицитът в системата е огромен. Той започна с орязването с 450 милиона лева в бюджета за здравеопазване за тази година и всякакви опити с някакви 65 милиона нещо да се компенсира при огромно закъснение е подигравка със съсловието. Пожелавам успех на новия министър на здравеопазването, но ние всички смятаме, че той няма да се справи в тази ситуация, ако спешно не се представи визия за политиката в областта на здравеопазването.

Д-р Хасан Адемов, член на комисията по здравеопазване към 40 НС:
Оставката на проф. Борисова няма да реши нито един от проблемите в здравеопазването, защото ще дойде нов министър, който тепърва ще трябва да навлиза в материята. Проблемът на Анна-Мария Борисова пък е, че се съгласи да стане министър. Ние от ДПС не еднократно заявявахме, че на нея ще й е трудно да се справи, защото няма цялостен поглед върху политиката на здравеопазването, защото то е преди всичко политика. Тези, които определят политиката в здравеопазването, са Министерският съвет и правителството като цяло. Ако един здравен министър няма подкрепа от правителството, няма да успее, дори и да е магьосник. Опитът досега показва, че лекарите не са добър избор за министри на здравеопазването. Новият трябва да е преди всичко политик. Новият здравен министър трябва да е изключителен мениджър. Трябва ясно да поставя целите в здравеопазването.

Мартин Димитров, съпредседател на "Синята коалиция":
Радваме се, че премиерът ни послуша. Трябва ни експертна кандидатура, човек, който ще представи идеите си за здравна реформа пред цялото общество. Никакви такива обяснения от рода "аз не правя реформата, а прави я цялото общество", оттук нататък няма да минат, просто не са сериозни. Ние няма да предлагаме наша кандидатура - това бихме направили само ако имаме коалиционно споразумение с ГЕРБ. Хората са гласували за тях, те трябва да излъчат министър. 
Д-р Ваньо Шарков, Синята коалиция Зам. председател на комисията по здравеопазване в парламента:
Оставката на проф. Борисова не е достатъчна, тя не е единственият човек, който трябва да носи отговорност за това, което се случи в сферата на здравеопазването в последните месеци. Особено решенията за това как ще се разплаща НЗОК с лечебните заведения за болнична помощ, е решение, което е взимано от касата, а не от министерството. Оставките трябва да продължат, защото има още хора, които са виновни за ситуацията. И те трябва да освободят здравеопазването от своето присъствие.
Аз съм оптимистично настроен, че ако мястото се заеме от правилния човек, до шест месеца здравеопазването ни може да тръгне в правилната посока и всички да бъдат доволни. На Анна-Мария проблемът й беше, че тя не знаеше какво да прави.
Казано образно Анна и Мария не знаеха какво прави Борисова. Смятам, че човекът, който ще ръководи, трябва да има категоричната подкрепа на финансовия министър и лично на премиера.
Не знам критериите, по които е бил избран д-р Стефан Константинов за кандидат за здравен министър. За мен са важни няколко неща. Щом в закона е разписано, че директор на болница трябва да има квалификация по здравен мениджмънт и икономика в здравеопазването, то това трябва да важи и за министъра. Трябва да познава добре шефовете на поне 10 от големите болници.
Ние от СДС заявихме, че вече няма да гласуваме доверие в аванс на никой министър. Той трябва да изпълни няколко ангажимента - трябва да предостави ясна визия за краткосрочното развитие на здравеопазването, която да бъде разписана по часове и дати, с определени отговорници Той трябва да реши проблема с финансирането на болниците, така че те да не чакат парите си с месеци. Най-важното: да каже дали той е съгласен отново 800 млн. лв. от здравните вноски на гражданите да отиват в преходния остатък с бюджета за следващата година. Ако е така, не можем да дадем никаква подкрепа.

Д-р Михаил Михайлов депутат от СДС: Трябва ни специалист по кризисен мениджмънт:
Бях първият, който прогнозира, че Анна-Мария няма да изкара повече от пет-шест месеца и така стана. Новият министър трябва да е специалист по кризисен мениджмънт. Не трябва да е лекар. Той трябва да може да види системата отгоре. Здравеопазването е болно. То трябва да бъде лекувано чрез преструктуриране. Досега министрите запълваха дупки, но това само задълбочаваше кризата, защото се появяваха нови пробойни. Необходим е човек, който да не се занимава с дреболии, а да промени макросистемата.

Според бившият премиер Иван Костов новият министър на здравеопазването трябва да е човек с план за действие като Аню Ангелов, който е точен във всяка своя стъпка. По думите на Костов само с такъв министър ще се подредят нещата и в здравеопазването.

Д-р Иван Кокалов, зам.-председател на КНСБ:
Оставката за мен бе изненада. Тя я подаде не за да поеме вината за случващото се, а защото не получи подкрепата на правителството, нито на финансовото министерство. От срещата в тристранния съвет по нищо не личеше, че министър Борисова готви оставка. Този вакуум, който се създава в очакване на следващия министър, работи против системата. Кой ще е следващият министър ли? Трябва да бъде някой с психична диагноза, защото, за да станеш здравен министър сега, трябва да си с доста нереални оценки за ситуацията или да си абсолютно перде.

Мая Манолова от БСП: Няма по-голямо признание за провала в сферата на здравеопазването от оставката на министър. Вотът ни на недоверие за здравеопазването не е срещу министъра, а срещу политиката в тази сфера.

Янаки Стоилов, депутат от Коалиция за България
Аз оценявам бързата реакция на министър-председателя и може би сигурно се изкушаваме да помислим дали не трябва да се повдигнат и други теми по същия категоричен начин, за да ускорим следващите промени в кабинета в други сектори.
Основанията за вота на недоверие не отпадат, защото той е към правителството за цялостната здравна политика и в този смисъл отговорността засяга не само министъра на здравеопазването, засяга министър-председателя, финансовия министър и действията, които правителството дотук е предприело и които не е извършило.
Д-р Стефан Константинов, зам. председател на Българския лекарски съюз:
Оставката на Анна-Мария Борисова е логична и тъжна новина. Тя е много амбициозна жена, но не е посветена в проблемите на здравеопазването.
Последният й гаф, който може би й коства поста, беше крайно неуместният начин, по който концепцията за реформата стана достояние на обществеността.
Освен това много е важно едни министър да има подкрепата на всички партии в десния спектър, дори и на опозицията. Тя трябва да контактува интензивно и с всички организации, участващи в здравеопазването, и умело да лавира между техните интереси. Всичко това е въпрос на политика. Реформата е кълбо, в което се преплитат интереси, морал, наследени проблеми и големи очаквания.
Тя действаше много емоционално и използваше театрални изрази. Иначе идеята за допълнителен доброволен фонд за здравно осигуряване е много добра. Просто не беше изказана в подходящия момент и по подходящия начин. Тази промяна трябва да стане с участието на пациента, като му се обясни, че доплащането няма да натовари семейния му бюджет.
Оставката на Анна-Мария определено ще повлияе на протестите на медицинските работници, но не може да ги отмени. Те са решение на събора, който е най-висшия ни орган.

Д-р Димитър Ленков, главен секретар на Българския лекарски съюз:
Тази оставка не решава нищо. За нас това е чисто морален акт на проф. Борисова, един интелигентен човек. Но тя не решава основния проблем в здравеопазването - финансирането, а то се осъществява от Симеон Дянков. Така че, как ще се казва министърът на здравеопазването не променя нищо. Не тя е определящият фактор, важен е този, който се е запънал и не пуска пари на здравеопазването. БЛС е поискал оставката на Симеон Дянков на първо място. Той е човекът, който не дава пари в здравеопазването. Неговата оставка трябва да се иска, оттам трябва да се започне. Който и да дойде като министър, когато няма пари в здравеопазването, нищо не може да се реализира. Няма нужда и от директор на здравната каса - самата тя вече се отдели към МФ. Връщаме се към бюджетно финансираното здравеопазване. 

Д-р Динчо Генев, председател на Националната асоциация на лекарите в болничната помощ:
Д-р Константинов е много умен човек. За да постигне успех, той трябва да постави определени условия на работа Самият факт, че не ги е поставил още преди да се съгласи да стане министър, според мен е грешка. Така показва, че се съгласява с всичко. Надявам се да се вслушва повече в БЛС защото досега той яростно защитаваше позициите на съсловната организация за по-добро финансиране. Сега обаче трябва да застане от другата страна, затова няма да му е лесно.

Д-р Мими Виткова, председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване:
Финансовият министър, който е ресорен вицепремиер, според мен, е не по-малко отговорен за неудачите в системата, отколкото министърът на здравеопазването. Ако погледнете в последните двадесет години, няма друг сектор, в който министърът да не се е задържал повече от две години. На две години здравеопазването сменя своите министри, а сега вече започнахме да ги сменяме на няколко месеца, заяви тя.
По думите й това показва, че проблемът не е личностен. Проблемът е в самата здравна система и в мерките, които се взимат за решаването на всички нейни въпроси.
-Отново твърдя, че големият гаф е на всички политически партии, без изключение. Те развяват знамето на здравеопазването преди избори и когато дойдат на власт, не знаят какво да правят със системата или пък предприемат действия, които я довеждат до колапс, както сегашните, заяви още д-р Виткова.

Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита права в здравеопазването:
Оставката на Борисова беше неизбежна, но смятам, че причината за неуспешната здравна политика е в премиера, а не в здравния министър Посоката е сбъркана, а тя се определя от Бойко Борисов,. Държавата трябва да се занимава с профилактика, скрининги, здравни обучения, факторите на околната среда, вместо това тя се бърка в лечебната дейност. Премиерът е причината за провала на здравната политика. Не мога да обвиня, че финансовият министър прави нещо зад гърба му. А и самият финансов и Борисова са кадрови решения на Борисов. Ако тази оставка не бъде съпроводена от рязка промяна във водената политика, единствена последица от нея ще бъде допълнителният хаос. Оттук нататък всичко може да се влоши - напускане на лекари, сестри, фалити на болници, катастрофални последици върху цялата икономика - това лишава от доходи куп хора, ще повлекат фалити на кредиторите - доставчици на лекарства, на апаратура, на консумативи, на храна, на пералня и пр.

Проф. Генчо Начев, директор на болницата „Св. Екатерина“:
Да се отделят 4,3 % от брутния вътрешен продукт за здравеопазване (б. р., за т. г.)е несериозно. Няма друга такава държава в Европа. Това е първото, което трябва да се промени. Второ - средствата да се изразходват ефективно, а със задължителното здравно осигуряване може да се покрият само определени дейности. Дори и да се изтеглят пари от резерва.

Теодора Захариева, председател на Български пациентски форум:
Това е един нормален акт, признание, че министър Борисова не може да се справи със системата. Не виждам място да се прави истерия от това нещо. Важно е обаче да се разбере едно нещо: който и да дойде на нейно място, без пари няма да се справи. Затова изключително важно е финансовият министър най-накрая да развърже кесията за здравеопазване.
Д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация:
Предстои лекарска стачка, не са обявени тръжни процедури за лекарства за догодина, пациентите са в шок. Изключително неподходящ момент за оставка на проф. Борисова.
Очевидно тя не срещна подкрепата на финансовия министър и може би е нямала друг изход. Но тя за първи път си позволи да каже пред гражданите каква е истината - реформа в здравеопазването без необходимите средства не може да бъде правена.


Д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари:
Вече нищо не очакваме от никой министър, защото много често започнаха да ги сменят. Но всеки един министър може да очаква от нас реакция, ако не прави това, което се очаква. В сегашния хаос при неправилно водената политика в сферата на здравеопазване мисля, че нещата няма да се променят. Но всеки един министър, поставен в условията, в които работеха Нанев и Борисова, няма да може да свърши нищо полезно. Ако този човек бъде с вързана уста, с вързани ръце и е кукла на конци, управляван от финансовия министър, то тогава, каквито и ценни идеи да има, те няма да се реализират.
Политиката на министър Дянков води до финансов срив на системата, до невъзможност да се постигне по-добър резултат и организация в нея. Ако д-р Константинов продължи да провежда тази политика, по-добре да не става здравен министър, а да остави сегашните управляващи да водят тази политика, докато търпимостта на хората позволява. Но аз съм убеден, че тази търпимост има граници. Като редови член на лекарския съюз смятам, че трябва да бъдем последователни в исканията си и да имаме ясни и конструктивни предложения, каквито сега нямаме. Като председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари мога да кажа, че няма да имаме никаква толерантност към поразиите в системата. Ако някой си въобразява, че със смяната на един министър, който е изведен от управителния съвет на БЛС, ще има още 6 месеца, за да се досъсипе системата, е в голяма заблуда. Освен това смятам, че е крайно време да спрем да употребяваме думата реформа, защото такава няма. Това, което се прави, са частични промени, има едно бакалско орязване на разходи, на лечебни заведения. Медицината е много сложна наука, която изисква голям потенциал. Такъв е необходим и на хората, които управляват и мениджират системата на здравеопазването. В противен случай резултатът ще е трагичен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар