Translate

петък, 8 октомври 2010 г.

Орехите, здравословната алтернатива на бирения фъстък, спомагат човешкото тялото да се справи със стреса и високото кръвно налягане


Участниците в проучването, публикувано в Journal of the American College of Nutrition, били подложени на различни стресови ситуации.
Тези, които обогатили диетата си с орехи, имали по-ниско кръвно налягане в сравнение с останалите.
Това е първото изследване, което доказва, че консумацията на орехи намаляват холестеролът т. е. хората с високи нива на лош холестерол имат по-ниско кръвно налягане при стресови ситуации.
Мастните киселини Омега-3, които се съдържат в орехите, способстват за намаляването на лошия холестерол, като същевременно спомагат  кръвоносните съдове да останат еластични т. е.  предотвратяват евентуалното развитие на атеросклероза и понижават рискът от сърдечни заболявания.
   Лечебният  сандвич срещу атеросклероза е -10 счукани ядки и 2 скилидки счукан чесън, подправени с 1 супена лъжица слънчогледово олио. Сместа се намазва върху филия хляб.
Според испанско проучване зехтинът и орехите намаляват възпалителните процеси и окисляването на артериите, след приемане на силно мазни храни, но орехите са тези, които предпазват самите кръвоносни съдове. Благоприятният ефект на орехите върху състоянието на кръвоносните съдове се дължи на съдържащите се в тях линолеична киселина, която прилича по действие на омега 3 мастните киселини, които се съдържат в рибата, твърди ръководителят на проучването д-р Емилио Рос. Според него  30 грама орехови ядки на ден са достатъчни, за да поддържат артериите  здрави.
Орехите съдържат витамини от групите А, Е, В, Р, С и минералните вещества- калий, натрий, фосфор, желязо, магнезий, калций и йод.
Освен това те съдържат комплекс от биологично активни вещества, който влияе положително на съдовете на главния мозък, затова се препоръчват предимно на занимаващите се с умствен труд. Но и хората, чиято работа е свързана с тежки физически натоварвания (спортистите примерно) също трябва да ги консумират, тъй като орехите зареждат организмът с енергия. Сместа от орехи и стафиди пък укрепва сърдечният мускул.
Орехите възстановяват потентността и повишават сексуалната активност. Уролозите препоръчват на мъжете да изяждат най-малко 10-12 ореха дневно.
Много специалисти смятат, че орехите притежават и бактерицидни свойства, т. е. те  спомагат за  по-бързото зарастване на раните и способстват за нормализирането на дейността на червата.
60% от тяхното съдържание са мазнини, от които  по-голямата част  са ненаситени, т.е. не съдържат холестерол.
С други думи орехите са прекрасен източник на белтъчини, които успешно могат да заменят животинските.
Не бива да забравяме  и също така, че орехите са много калорични - в 100 г ядки се съдържат около 650 калории, т.е. повече отколкото в един шоколад със същия грамаж. Поради тази причина тези, които не искат да напълняват, не трябва да изяждат дневно повече от шепа ядки т. е. не повече от 2-3 ореха.
Трябва да помним, че те се усвояват от организма само при старателно и бавно сдъвкване.
----
Орехите са здравословната алтернатива на бирения фъстък
Идеи за по-здравословна кухня:
  • замествайте маслото и олиото от мюслито и салатите си с орехови ядки поне веднъж седмично ;
  • яжте орехите сурови, това ще запази повече от витамините им;
  • не консумирайте повече от 50 гр. орехи в рамките на 3-4 часа, заради високата им калоричност.
Диетолозите съветват да добавите 30 гр. орехи в овесените си ядки сутрин, за  да осигурите качествени мазнини и екстра енергия, нужна за началото на деня. Кулинарите препоръчват да добавяте орехи в студените супи и салати, които консумирате. Особено подходящо е добавянето им при таратор, зелена салата, а също към обезмаслена извара или сирене .
-----
Как да ги изберем и съхраним?
Орехите се продават най-често обелени, в насипно състояние или във вакумирани пликчета.  Оглеждайте ги внимателно за бели на вид стърготини, които са сигурен знак, че са стари и зле съхранявани.
Може да ги държите в хладилника, за да не гранясват. Но най-добре е да се съхраняват  в плътно затворени сухи кутии(буркани) далече от пряка светлина, нагряване и влага.







Няма коментари:

Публикуване на коментар