Translate

неделя, 3 октомври 2010 г.

Проф. Анна-Мария Борисова подаде оставка само 5 месеца след като зае постът - здравен министър

От правителствената информационна служба уточниха, че оставката е подадена от самата нея, а не е поискана от министър-председателя.
Мотивите, публикувани в сайта на правителството, са "несправяне със служебните й задължения в МЗ и породилото се като следствие напрежение при осъществяване на реформите в националната здравноосигурителна система".
Поводът за отстраняването и всъщност бе казаното от нея в ефира на Би Ти Ви на 29.09. т. г., че е заложник на финансовото министерство, че няма пари за реформа, както и за огласената от нея концепция за доплащане в болниците, за която заяви, че е готова да поеме отговорността, тъй като тя й е била поръчана от шефката на премиерския кабинет Румяна Бъчварова и публикувана на сайта на МС по разпореждане пак на Бъчварова, твърдят запознати.
Според премиера Бойко Борисов обаче грешката на проф. Борисова е в това, че е качила на сайта на министерството концепцията за здравеопазването, при положение че не е обсъждана нито в Министерския съвет, нито в парламента, нито с него.
-Може да е взето най-правилното решение за сектора, но процедурата е нарушена. Освен това в МЗ бяха допуснати още няколко грешки - като качването на сайта на Министерството на здравеопазването на документи - образец за кандидатстване за европари, но изпратен от фирмата "Дженерал илектрик". А натрупат ли се такива грешки, министрите се сменят - това е разликата между мен и останалите премиери, бе категоричен Борисов.
За съжаление 20 години в здравеопазването нищо не е правено, батакът там не е от сега. Предишните са задължили с над 200 милиона болниците. Позволили са им да правят това, което министър Симеон Дянков не дава да се прави сега, каза в заключение той.

Няма коментари:

Публикуване на коментар