сряда, 6 октомври 2010 г.

Скандал в парламента за избора на нов министър

Вместо с дебати по вота, депутатите ще започнат работа с избора на нов здравен министър. Това обаче предизвика огромен скандал в парламентарната зала.
Предложението първо да се гледа кандидатурата на д-р Стефан Константинов за нов здравен министър бе направено от съпредседателя на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова, съобщи БТА. Тя се аргументира, че гласуването й трябва да бъде преди разискванията по вота, още повече, че темата му е здравеопазване.

Мая Манолова от Коалиция за България обаче заяви, че предложението противоречи на парламентарния правилник и правото на опозицията да определя дневния ред в първата сряда от месеца.
"Това е част от политическата игра на управляващите да обезличат внесения вот на недоверие", коментира тя.

Председателят на парламента Цецка Цачева се позова на практиката от предишни парламенти, подложи предложението на гласуване и то беше подкрепено от народните представители.

Лютви Местан от ДПС поиска да се отмени гласуването или предложението за разместване на дневния ред да бъде подложено на прегласуване. Той посочи, че с позоваването на прецеденти от предишни Народни събрания сегашните управляващи признават, че не се различават от предишните. Той припомни, че от ГЕРБ обещали да не повтарят грешките на предшествениците си.
По думите на Местан представителите на правителството не присъстват в пленарната зала, защото знаят, че вотът на недоверие ще се отложи, тъй като Министерският съвет вече е разпоредил така.

Преди това Коалиция за България отново поиска изборът на министър на здравеопазването да бъде отложен и да се премине към разискванията по вота на недоверие.
Ангел Найденов от левицата поиска думата от името на парламентарната си група и попита какво се е случило от председателския съвет днес сутринта до началото на пленарното заседание, че мнозинството се отмята от собствената си проектопрограма. Според проекта разискванията по вота са първа точка. Цецка Цачева го прекъсна с мотива, че нарушава парламентарния правилник. Според него в декларация от името на група не трябва да се засяга тема, която в момента се обсъжда в пленарна зала.

Цачева даде думата на вицепремиера Симеон Дянков да представи кандидатурата за нов министър. Докато той говореше, депутатите от левицата удряха с ръце по банките си в знак на протест срещу отнемането на думата на Найденов.

Георги Пирински от левицата, който е бивш председател на НС, се възмути, че поведението на Цачева е безпрецедентно.
"Това, което правите, не го е правил който и да е председател на НС", ядоса се той и призова Цачева да преотстъпи председателското място на заместника си Анастас Анастасов, пише "Фокус".

Цачева поиска лично обяснение и възрази, че няма да се запише в историята с поведението си, защото други председатели на парламенти вече са я изпреварвали. Тя добави, обръщайки се Пирински: „Нямам никакво намерение да се записвам в историята и не мога, защото вие вече сте го направили”.

Съпредседателят на ГЕРБ Красимир Велчев също поиска думата и призова за сериозно отношение от левицата. "Поведението ви е несериозно, както и цялото ви присъствие и управление досега. Покажете най-после на всички, че можете и да работите и не забравяйте, че в момента заседанието не се предава по телевизията", каза той. Цачева прекъсна и него по същата причина - изказването му от името на група е свързано със случващото се в пленарна зала.

Михаил Миков от БСП пък отбеляза, че премиерът Бойко Борисов го няма и предложи да бъде повикан, след което депутатите излязоха в 15-минутна почивка.

В крайна сметка след повече от час препирни, дебатите за избора на д-р Константинов започнаха.

Депутатите приеха дебатите по искането за недоверие да се излъчват по БНТ и БНР, но отхвърлиха предложението да се предават пряко и обсъжданията на персоналните промени в кабинета.

Няма коментари:

Публикуване на коментар