Translate

понеделник, 4 октомври 2010 г.

Красен Станчев: Едни яздят здравната система, другите си плащат

Досегашната здравна система създава опашки - тези, които работят нямат време да чакат и отиват, и плащат два пъти повече, отколкото е държавната помощ. Това каза пред Дарик радио икономистът Красен Станчев. По думите му парите трябва да следват пациента.

„Сегашния модел със здравната каса не е толкова добър, защото съществува политическо съревнование какво да се прави с резерва, има изкушение да се облагодетелстват различни болници. По-добре е да има конкуренция между различни фондове и болници. В момента всички ползват системата както могат - едни я яздят, другите си плащат."

Според икономическия анализатор сега трябва да се направи система, в която различните болници, в рамките на някакъв ценови диапазон, предлагат услуги си. „Пациентът има вноски във фондове и отива в болница и тя казва за вашите пари може да направим това и това." Според Станчев, когато човек знае с какви пари разполага, си прави сметка. Той се старае да натрупа вноски, за да покрие разходите по заболяванията си. „Организацията на здравните осигуровки струва малко. „Издаването на карти, в които всеки да знае какво има. Това е първото нещо, което трябва да бъде направено, за да стане ясно какъв е размерът на солидарността", каза Станчев и прогнозира, че около 60% от хората ще имат нещо в сметките си за здравно осигуряване, а 40% нямат. Според анализатора ще излязат грешки в отчитането на системата, които трябва да бъдат компенсирани със държавен заем в рамките на около 2 милиарда лева.

В момента цялата система е в стрес. Първо трябва да и се отнеме температурата, чрез вливане на пари и едва след това да се предприемат каквито и да било стъпки, смята социологът Кольо Колев. „Няма нищо чудовищно в идеята да се доплаща здравеопазването", смята социологът.

Няма коментари:

Публикуване на коментар