Translate

петък, 15 ноември 2019 г.

Премиерен спектакъл „Ада Лавлейс“ в ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс


В Нощта на театрите – 16 ноември от 19:30 часа в ДНК–пространство за съвременен танц и пърформанс ще можете да се насладите на премиерния спектакъл на Анна Данкова – „Ада Лавлейс“.
Ада Лавлейс /1815 – 1852/ е единствената законно родена дъщеря на световно известния романтичен поет Лорд Байрон. Строгото ѝ систематично обучение по математика, инициирано от майката, има за цел да спаси Ада от лудостта на бащата /когото тя никога не успява да види/. Ада развива математика, която нарича „Поетична наука“, счита се за първия компютърен програмист в света. Дори да е възможно този нейн принос да бъде дискутиран, никой не оспорва факта, че Ада е учен визионер, прозрял цифрите, буквите, нотите, като символни езици. Тя открива потенциала на сметачната машина да изписва текстове и да композира музика.
Пърформансът изследва чувствителността и менталността на Ада Лавлейс през едно ключово за вербалния ѝ език понятие – представата за  видимо-невидимо. Основно сценично средство е окото като идеен /камера обскура/, чувствителен /физически/, механичен /видео камера/ апарат. По подобен начин е реализиран и звукът, който представлява пулсът на актрисите в реално време, изследвайки сърцето като „апарат“ на чувствата и помпа на живота.

Няма коментари:

Публикуване на коментар