Translate

неделя, 10 ноември 2019 г.

Поредица за деца с неподозирани таланти стартира в „Здравей, България“


Инициативата е част от партньорството на УНИЦЕФ и Нова Броудкастинг Груп в подкрепа на кампанията на „С очи за всички“

Сутрешният блок на NOVA – „Здравей, България“ стартира поредица репортажи, посветени на различните таланти на деца и младежи с увреждания в България. Опитните журналисти на NOVA ще покажат на зрителите вдъхновяващите им истории за постижения и успехи, въпреки трудностите, с които се налага да се справят ежедневно. Те са част от кампанията на УНИЦЕФ „С очи за всички“, с която световната организация отбелязва 30-годишнината от подписването на Конвенцията за правата на детето и правата на децата, младежите и младите хора с различни способности в България.
Около 15% от населението в света живее с увреждания. 95 милиона деца имат увреждания, от които 13 милиона са с тежка степен. В България предполагаемият брой на децата със специални нужди е около 32 000. Около 10 000 от тях не посещават учебни заведения, а по-голямата част от младежите с увреждания на възраст между 15-24 г. не са заети с работа. Въпреки усилията на държавите и институциите, тези деца остават невидими за очите на обществото.
В продължение на месец репортерите на NOVA ще насочат камерите към „невидимите“ деца, за да ги представят на широката аудитория и да разкажат техните житейски истории. В първата от тях главен герой е Петко от Пловдив, който има физическо увреждане.
Въпреки че детството му преминава в различни институции, той не допуска това да възпре неговото развитие. Откакто е студент, Петко живее самостоятелно, защитава успешно бакалавърска степен и в момента следва магистратура. Работил е към Център за независим живот, а сега е "анализатор на данни" в телекомуникационна фирма. Отскоро Петко има съпътстващи нелеки здравословни проблеми, но продължава да прави нови вълнуващи неща - изкачил е връх Мусала, летял е с парапланер и активно играе баскетбол. С неговата вдъхновяваща история зрителите на NOVA ще се запознаят в утрешния епизод на „Здравей, България“.
Кампанията на УНИЦЕФ „С очи за всички“, която е медийно подкрепена от Нова Броудкастинг Груп, цели повишаване информираността, разбирането и чувствителността по отношение на правата на децата, младежите и младите хора живеещи с увреждания.

Няма коментари:

Публикуване на коментар