Translate

сряда, 13 ноември 2019 г.

БЧК продължава раздаването на донорски карти - #ДаЗаЖивот


Всеки български гражданин, желаещ да бъде донор в случай на настъпила и безспорно медицински констатирана мозъчна смърт, може да изрази своето съгласие, като попълни специална донорска карта, която се разпространява от доброволците на БЧК в рамките на Националната кампания “Да! За живот!”. Картата няма юридическа стойност, но в нея, е отразена волята на притежателя ѝ и е знак към неговите близки.
В София донорски карти ежедневно могат да бъдат получени в централата на БЧК на бул. „Джеймс Баучер"76, в Центъра за обучение по първа долекарска помощ на кандидат-шофьори на бул. „Дондуков" 61, както и в пет териториални центрове на Столичната организация, намиращи се в: ж.к. „Стрелбище”, ул. „Златни врата” 15; ж. к. „Люлин”, бл. 711,вх. Б; ж.к. „Надежда” ул. „Болярска” 63; кв. „Редута” ул. „Едисон” 46; ж.к.”Бели брези” бл. 3.
Доброволци на Българския младежки Червен кръст ще раздават донорски карти и по време на традиционната студентска кръводарителската кампания в университетите – на 12 и 13 ноември в Софийския университет „Климент Охридски”; на 19 ноември в НСА; на 26 ноември – Нов Български университет; на 28 ноември – Биологически факултет и на 3 декември във Факултета по математика и информатика на СУ.
Обособени пунктове ще има и пред Народния театър „Иван Вазов” и НДК, където на 20 и 27 ноември от 14:00ч. до 18:00ч. желаещите могат да станат част от Националната кампания „Да! За живот!”. В Деня на християнското семейство – 21 ноември, донорски карти ще бъдат раздавани сутринта пред храмовете "Св. Александър Невски", "Света София" и "Света Неделя", а на 28 ноември от 11:30ч. до 13:00ч. и в Медицинския колеж “Йорданка Филаретова”.
Българският Червен кръст е официален партньор на Министерството на здравеопазването в Националната кампания “Да! За живот!”, чиято цел е да повиши разбирането и информираността на обществото по темите за донорството и трансплантациите.
У нас в момента близо 1200 души чакат за трансплантация на органи. От началото на 2019 г. са извършени 32 трансплантации от трупен и 12 от жив донор. Ниският брой на донорите у нас не позволява на страната ни да стане пълноправен член на организацията Евротрансплант, което би позволило както да получаваме органи при остра нужда, така и български пациенти да бъдат трансплантирани в други държави.

Няма коментари:

Публикуване на коментар