Translate

сряда, 13 ноември 2019 г.

В УМБАЛ „Александровска“ - Кампания за ранно откриване на захарен диабет


Центърът за превенция на захарен диабет и неговите усложнения в УМБАЛ „Александровска" организира скринингова кампания за откриване на диабет с безплатно измерване на гликиран хемоглобин. Необходимо е предварително записване на тел. 0879 878 051 между 8.00 и 12.00 часа. Не съществуват ограничения относно предходна консумация на храни и напитки.
Скринингът се провежда тъй като в ранните си етапи захарният диабет протича беззсимптомно и много хора с диабет не знаят, че го имат. Препоръчително е за захарен диабет да се изследват и консултират лица, които не са правили измерване на гликиран хемоглобин досега и имат някой от следните рискови фактори: наднормено тегло или затлъстяване, близък роднина с диабет /родител, брат, сестра/, повишено кръвно налягане или друго сърдечно-съдово заболяване, възраст над 45 години.
Изследванията и консултациите ще се проведат след 14.00ч. по график в работните дни в периода 14–19 ноември 2019г. в Центъра за превенция на захарния диабет и неговите усложнения към Клиниката по ендокринология и болести на обмяната на УМБАЛ „Александровска", който се намира на партерния етаж, в дясното крило на сградата срещу арката.
На 14.11.19г. от 13.00 часа ще се състои беседа за пациенти на тема: ”Очни
прояви на захарния диабет” в Клиниката по очни болести, сградата на II-ра хирургия. Вход свободен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар