Translate

понеделник, 11 ноември 2019 г.

Кампания на Cartoon Network стимулира децата да бъдат истински приятели


Популярната инициатива се бори срещу тормоза между деца, заедно с редица отдадени партньори

Кампанията „Имаш силата – бъди приятел“  започва за 5-та поредна година в България. Тя е организирана от популярния детски канал Cartoon Network и се радва на голям успех както у нас, така и в редица други европейски страни - Германия, Полша, Унгария, Румъния и Русия. И тази година е съпроводена от креативно състезание между класове. В него децата имат за цел да се съберат и заедно да направят колаж на приятелството, съставен от рисунките на най-добрите приятели на всички.
Ключова част от кампанията е обичаният влогър - Стан /@inStanT/. Той ще разказва за уроците, които е научил за приятелството и ще отговаря на въпроси по темата на Instagram страницата си. Проблемът с тормоза е нещо, с което той самият се е сблъсквал в тийнейджърските си години. Затова използва възможността да сподели за изживяванията си, да вдъхнови децата да бъдат добри едни с други и да се борят срещу насилниците.
Като важен елемент от кампанията е създаден и специален сайт: budipriatel.cartoonnetwork.bg. В него децата ще намерят информация по темата, свързана с приятелството и тормоза. Там могат да гледат видеа, да използват специално създадени тестове, чрез които да разберат повече за отношенията си с околните, както и да прочетат съветите на експертите. Родителите също могат да почерпят полезна информация за предотвратяване и справяне с тези проблеми.
По данни на Министерство на образованието и науката, над  8 000 случая на тормоз и насилие са били регистрирани в училищата общо за 2016-та и 2017-та година. От тях 4 500 са свързани с физическа и вербална агресия в училищата, което прави средно по 30 инцидента дневно. През 2017-та година над 80% от българските училища са подавали поне един сигнал за насилие над дете.
Кампанията е насочена към подпомагане за преодоляването на тези проблеми. Тя е съпроводена от състезание, целящо да сплоти децата и да ги научи да работят заедно за решаване на трудностите. Конкурсът е позициониран при партньорите от Cineboom.eu и е отворен за участие на класове с деца от 5 до 15-годишна възраст. Техните учители трябва да изпратят снимките на готовите „колажи на приятелството“ на имейл: buddy@cineboom.eu. Надпреварата започва на 11 ноември, а проектите могат да бъдат изпращани до 8 декември. Ще бъдат отличени три класа, съответно на първо, второ и трето място.
Победителите ще бъдат избрани на 10 декември от специално жури, като ще бъдат обявени до 5 дни след това. Класът, отличен с първото място, ще получи специална награда- фото принтер. А за всяко дете от трите класа са предвидени индивидуални награди - подаръци с любими анимационни герои.
По време на кампанията ще се проведе и анкетата „Какво за мен е истинското приятелство?“ . В нея желаещите учители и учениците ще могат да споделят разбиранията си за най-доброто приятелство. Целта е да се разкрият общите разбирания по темата и да се откроят
Стан
вдъхновяващи послания.
Партньори на инициативата тази година са Национална мрежа за децата, CINEBOOM, Център за безопасен интернет, Издателство "Рибка" и влогърът inStanT.


Няма коментари:

Публикуване на коментар