Translate

петък, 15 ноември 2019 г.

Ракът при деца: Все по-често срещан и все по-агресивен


Индустриалното развитие и замърсяването се считат за основни фактори за повишаване на заболеваемостта

По данни на СЗО, всяка година около 300 000 деца по света във възрастта от 0 до 19 години се диагностицират с рак. Онкологичните заболявания засягат все повече хора по цял свят, във всички възрастови групи, включително и при децата, а според специалистите основната причина най-вероятно е свързана с индустриалното развитие. Ракът при деца, освен че се среща все по-често, става и все по-агресивен: с внезапна проява, засягане на няколко органа едновременно и много по-бързо развитие от това, което е описано в медицинските учебници, твърди проф. Инджи Аян, специалист от болници Acibadem /Турция/ с повече от 30 години опит в педиатричната онкология. Освен това, специалистите наблюдават все повече случаи на рак при бебета в първите месеци от живота им. Най-честите онкологични диагнози в детска възраст са левкемия, мозъчни тумори, лимфоми, саркоми, рак на костите и на черния дроб.
„През последните 10 години забелязвам повишаване на честотата на ракови заболявания при децата и една от причините е масовото производство“, казва по този повод проф. Аян. Прилагането на торове и хормони на растежа за увеличаване на производителността оказва негативно въздействие върху гените и причинява опасни онкогенни мутации. Замърсяването, включително онова, което е свързано с употребата на нови технологии /телефони, таблети/ може да повиши честотата на онкологичните заболявания при децата /левкемии, мозъчни тумори, някои видове саркоми/. „И трябва да подчертая, че тютюнопушенето, особено от страна на майката, но също и на бащата, води до повишаване честотата на саркоми при децата на пушачи, в сравнение с децата в семейства на непушачи“, допълва специалистът.
Проф. Аян е категорична: ракът в детска възраст е лечим. Над 60% от децата, които страдат от онкологично заболяване, могат да бъдат спасени и да водят нормален живот впоследствие – това са обобщени данни да всички видове рак, независимо от етапа, на който са диагностицирани. Но успеваемостта нараства до 90% в случаите на ранно диагностициран рак. Поради това, родителите трябва да обръщат внимание на първите симптоми.
Важното в случая е да не се преувеличават, но и да не се игнорират някои симптоми. На първо място, родителите трябва да знаят, че ракът при децата е остро протичащо заболяване, което означава, че е притеснително, ако детето не се чувства добре в продължение на дни или седмици. Знак за тревога би било, ако детето често развива инфекции или вдига висока температура; бледо е на вид; изглежда анемично или по кожата се появяват петна, които предполагат хеморагии /кръвоизливи/; при често кървене от носа или гингивити /възпаление на венците/; главоболие, съпроводено с плач; епизоди на повръщане, което може да е признак за повишено вътречерепно налягане; болки в краката в периода на растеж. Освен това, майката трябва да следи за подутини в областта на фонтанелата в кърмаческия период. Ако се наблюдава намаляване на концентрацията и влошаване на представянето в училище, това може да бъде сигнал за мозъчен проблем.
Освен ранното поставяне на диагнозата, от ключово значение за справяне с болестта е още едно условие: провеждането на правилно лечение в болница с опит конкретно в педиатричната онкология, защото ракът при децата е различен от този при възрастните. Препоръчително е това да стане от самото начало, защото след като вече е проведено неуспешно лечение е по-трудно да бъде спасен животът на пациента, обяснява проф. Аян. Колкото по-рано в развитието на болестта родителите потърсят опитен екип с мултидисциплинарен подход, толкова по-висока е успеваемостта от лечението.

Няма коментари:

Публикуване на коментар