Translate

сряда, 13 ноември 2019 г.

Проф. Петко Салчев: До 2030г болниците няма да съществуват в сегашния си вид


Ще бъда щастлив, че има промяна в българското здравеопазване тогава, когато на някоя конференция бъде награден човек, който се занимава с обществено здраве. Ще бъда щастлив тогава, когато освен да говорим за пари -  отделяни за болници и лекарства, се  говори и колко средства се отделят за профилактика. Защото сега за профилактика се отделят 0,5% от общия бюджет на НЗОК  - 0,5%! Ще бъда щастлив тогава, когато не се занимаваме с проблеми колко пари се отделят за това или онова, а как да подходим така, че да постигнем по-здраво население/бъдещо поколение. И не да убеждаваме някого, че ваксините са полезни и да се борим по телевизиите да доказваме, че профилактиката е полезна, тогава вече ще разберам, че има промяна в българското здравеопазване, заяви проф. Петко Салчев, директор на дирекция “Класификационни системи, стандарти и иновации” в НЦОЗА по време на конференцията „Иновации и добри практики в здравния сектор“.
Той акцентира на това какво се случва в Европа и колко/защо е важно да се постави акцента върху общественото здраве и у нас. В експозето си той каза:
-Две неща се случиха в Европа - завършиха програмните периоди на ЕС и имаме избран нов директор на регионалния офис на СЗО, който направи промяна в цялата парадигма на мислене в здравеопазването на цяла Европа. Вече не се говори за хай левъл иновации, а се говори за инвестиция в грижа – дългосрочна, координирана, на ниво първична помощ. Започва новия програмен период на ЕС. Има ли някой у нас готов да кандидатства по тези програми в областта на обществено здраве? Миналата седмица се върнах от оценка на няколко проекта на европейско ниво, свързани с областта на общественото здраве най-вече с редките заболявания и в областта на антимикробичната резистентност. Българските участници в тези проекти бяха нула. Нито една институция, нито един университет, а ние очакваме иновации…
Преди около месец една тинк танк група се събрала някъде в Европа, за да обсъди какво ще се случи с болниците до 2030г. Всички били единодушни, че болниците в сегашния си вид няма да съществуват – защото има нови технологии, защото се извеждат от болничната стая и се обгрижват от екип от специалисти с приложение на хиляди дивайси и т.н.
А ние какво планираме за следващия период? Строителство на болници... Въвеждането на новите проследяващи устройства с диабет, сърдечносъдови заболяване позволяват отдалечено и диагностика, и лечение – това са предизвикателства и иновации. Как ще организираме нашето бъдеще и нашата система, а не колко ще отделим за болници и лекарства.

Няма коментари:

Публикуване на коментар