БХРА събра 38
готвачи в курорта "Св.Св. Константин и Елена"
Най-добрите готвачи и сладкари щурмуваха
престижния конкурс на БХРА в курорта "Св.Св. Константин и Елена" в
последните дни на септември. След 10-годишно прекъсване Българската хотелиерска
и ресторантьорска асоциация – най-голямата браншова организация в туризма, с над 30 структури в страната, поднови конкурса - „Най-добър готвач на годината на БХРА“, който се проведе в рамките на форум „Туризъм и кулинария” на тема - „Иновативна балканска кухня - новаторство
и стил“.
Конкурсът събра 38-ма готвачи от цялата страна в 4 категории: най-добър готвач на БХРА за 2018 г., най-добър сладкар на БХРА за 2018 г., най-добър млад готвач на БХРА за 2018 г., най-добър млад сладкар на БХРА за 2018 г.
Събитието бе
организирано с подкрепата на Община Варна, Министерството на туризма и престижни фирми, чиято дейност е свързана с
бранша. Участниците бяха оценявани от 22-членно жури от известни шеф готвачи от цялата страна.
Председатели на журито за готвачите бяха шеф Тони Иванов и шеф Ивайло Димитров, а за сладкарите – шеф Ради Стамболов. Конкурсът се осъществи с подкрепата на шеф готвачи Ивайло Иванов, Живко Димитров и Емилиян
Василев. Регламентът бе изготвен от организаторите – БХРА.
Претендентите за престижните кулинарни титли се състезаваха в рамките
на два дни в специално обособени работни места пред очите на журито и
публиката, а състезанието се излъчваше онлайн. Победителите бяха обявени в
Световния ден на туризма 27 септември на тържествена церемония, открита от кмета
на Община Варна г-н Иван Портних.
В категорията „Най-добър готвач“ първо място спечели Николай Лапунов – главен готвач в ресторант „Ноте Де Вино“, град Пловдив.
В категорията “Най-добър сладкар“ - Йордан Петров от хотел
„Интернационал”, к.к. „Златни пясъци“.
В категорията „Най-добър млад
готвач“ - Красимир Баналиев от ПГТ "Проф. д-р
Асен Златаров", град Варна.
В категорията „Най-добър млад
сладкар“ - Неше Неждет от ПГ по туризъм „Пейо Яворов”, град
Добрич.
Призьорите в четирите категории получиха плакети, грамоти, атрактивни предметни награди и уикенди за
двама в престижни хотели и курорти.
Водещ на програмата бе актьорът и телевизионен любимец Ути Бъчваров. Паралелно с конкурса се състояха различни презентации на оборудване на ресторанти, винено експо с
безплатни дегустации на изби и вносни вина. В рамките на събитието беше експонирана
изложба с ретроспективни фотоси от предишни издания на конкурса.
Няма коментари:
Публикуване на коментар