Translate

понеделник, 1 октомври 2018 г.

АФТП предлага спешни мерки за привличането на чуждестранни инвестиции в кино индустрията у нас


Медийна дискусия организира Асоциацията на българските филмови и телевизионни продуценти (АФТП). По време на нея бе обсъден механизъм за стимулиране на чуждестранните инвестиции в кино индустрия у нас. На събитието присъстваха едни от най-големите продуценти в България - Евтим Милошев, Никола Тупарев, Магърдич Халваджиян, Краси Ванков, Борислав Чучков, Габриел Георгиев, Иван Спасов, Иван Тонев и Ярив Лернер, както и Жана Караиванова, директор на НФЦ. Те са единодушни, че в момента локалната кино индустрия е изправена пред безперспективното бъдеще да бъде единствената в ЕС без стратегия и политики за привличането на чуждестранни инвестиции, които единствени биха я превърнали в конкурентноспособна и биха гарантирали свеж приток на средства както в самата индустрия, така и в държавния бюджет.
Председател на АФTП Краси Ванков подчерта, че България отново е в незавидна икономическа и имиджова позиция и ние вече не сме предпочитана снимачна дестинация.
От Асоциацията бяха категорични, че бъдещето на местното кино производство е изправено пред заплахата да загине бавно и мъчително, ако спешно не бъде приет закон, който да стимулира икономически чуждестранните продуценти да снимат своите високобюджетни филми у нас. Българските продуценти твърдят, че устойчивото въвеждане на икономически стимул може да стане само със закон от страна на държавата - така, както вече десетилетия се случва в цял свят.
“Практически, мярката е защита да бъдем наравно с останалите. Така е в Сърбия, Румъния, Македония, не само в Европейския съюз”, добави Никола Тупарев.
Възстановяването на част от разходите от филмови продукции, извършени на територията на държавата, е стандартен финансов инструмент. Той гарантира на държавата, която реално го въвежда, че без постъпил приход не може да има извършен разход и съответно възстановяване на част от инвестираните средства и работи за бързото и постоянно увеличаване на приходите от инвестиции от чуждестранни филмови продукции в България.
Освен финансов инструмент „възстановяване на част от разходите“ бе обсъдена и паралелна мярка за подпомагане на производството на български кино и серийни филми чрез отделяне на средства от държавния бюджет.
Участниците в дискусията бяха единодушни, че българското кино е с много добри позиции в Европа. И заслужава да бъде подкрепено и заслужава алтернативен източник на финансиране, извън Националния филмов център, какъвто е възстановяването на разходи - икономическият стимул. Те заявиха, че говорят на един език по темата. А тя не е само Законът за икономически стимули в кино индустрията, защото след закона идва реалният работен процес.
“Филмовата индустрия е специфична индустрия, в която се генерират огромни обороти за кратко време. Не би трябвало изобщо да съществува дискусия дали да се въведе или не тази мярка. Дискусията трябва да бъде в посока как да се въведе така, че да работи най-добре на нашия пазар!” - обобщи основната тема на събитието Евтим Милошев.



Няма коментари:

Публикуване на коментар