Translate

вторник, 9 октомври 2018 г.

Проектът MaXIMA – инвестиция в иновациите и българския научен потенциал


Проектът, финансиран с 998 050 евро по инвестиционните програми на ЕС, цели да намали смъртността при засегнати от рак на гърдата като предостави на медицинската общност възможност за подобряване техниките за ранна диагностика.
Доц. д-р инж. Кристина Близнакова, координатор на проект MaXIMA, разказа за очакваните резултати от неуморната работа на екипа, който се фокусира върху създаване на реалистични модели на злокачествени тумори на гърдата и използването им за усъвършенстване на съвременните техники, като тримерна и фазово-контрастна мамография. Като част от проекта, учените създават база данни, която се обновява непрекъснато, а до момента съдържа над 180 модела на злокачествени тумори на гърдата. След приключването на MaXIMA базата данни ще бъде със свободен достъп за всички изследователски групи, лекари и компании, разработващи техника за диагностика.
Една от 8 жени в Европа е засегната от рак на гърдата. Ежегодно болестта отнема около 570 000 човешки живота. През октомври се отбелязва световният месец за борба с рак на гърдата, който също така напомня за страшната статистика и неимоверните усилия на пациентите да се преборят с тази потенциално смъртоносна болест.
Проектът MaXIMA, реализиран по програма Хоризонт 2020, се осъществява в партньорство с утвърдени университети в Белгия и Италия. За цялостната му идея има заслуга именно доц. Близнакова, инженер по биомедицински технологии в ТУ-Варна и носител на престижната международна награда „Мария Кюри“. MaXIMA е част от дългогодишната работа на доц. Близнакова и екипа й, които използват иновативни биоинженерни техники и компютърно моделиране, за да подпомогнат ранното диагностициране на пациенти с рак на гърдата. ЕС инвестира в здравни проекти, като MaXIМА, защото те позволяват на учените да осъществяват идеите си и да решават едни от най-важните въпроси на обществото. Проектът приключва през декември тази година, когато финалните научни резултати ще бъдат достъпни за компании, разработващи медицинска техника за образна диагностика с цел усъвършенстването й.
----------------
Проектът MaXIMA е финансиран по програма Хоризонт 2020 на  Европейския съюз. Общата стойност е 998 050 евро. Основната цел на MaXIMA е повишаване на научния и иновативен капацитет на Техническия Университет във Варна в областта на компютърното моделиране на злокачествени тумори, които могат да бъдат използвани за подобряване на съвременните техники за ранна диагностика на рак на гърдата, като тримерна и фазово-контрастна мамография. Последните две са новаторски методи, използването на които би допринесло за ранното откриване на рак на гърдата и своевременното му лечение, което ще намали смъртността от заболяването. Като част от проекта е създадена база данни с 3D туморни модели и софтуерно приложение, което използва тези модели, за да създаде симулационен образ с много по-добро диагностично качество. MaXIMA има потенциала да доведе до спасяването на редица животи чрез иновациите, които предлага в ранната диагностика на рака на гърдата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар