Translate

неделя, 7 октомври 2018 г.

Журналистът и пътешественик Симеон Идакиев чества 50 години в радио и тв ефира


Юбилейна вечер, посветена на 50-годишнината от създаването на емблематичното предаване "Атлас" на БНТ и 50-годишнината от началото на журналистическата кариера на Симеон Идакиев, се състоя преди дни в зала "Концертна" на Военния клуб в столицата. Той за 50 години в ефира  създава 400 филма от 120 държави.
Двойният половинвековен юбилей бе отбелязан с представянето на новата му книга "Омагьосаните острови" и филма "50 години в 50 минути". Събитието уважиха ген. директор на БТА Максим Минчев, пред. на българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев, д-р Петър Берон, десетки колеги, приятели и почитатели на Идакиев.
Писмени поздравления бяха поднесени от името на президента на Р. България Р. Радев, СБЖ, МОН и др. 
Максим Минчев, в свето поздравление към приятеля си Мони, заяви:
-Ти не си само водещ, но и прекрасен режисьор на запомнящи се филми сладкодумния разказвач и автор на чудесни книги. Ти си ерудит който с лекота плува в тази фундаментална наука – географията. Ти си пътешественик с главна буква.
Има една несправедливост, която трябва да изправим, че никога не сме пътували заедно. Дълбок поклон учителю от всички нас пътешествениците. Радвам се, че те познавам!
Идакиев, любимият на поколения българи пътешественик и журналист от своя страна благодари на всички присъстващи. Той  сподели:
-За тези 50 год. много неща написах, заснех и изговорих. Сега ми останаха само думи на благодарност и към институциите и към всички вас в тази зала.
Преди години едно от предаванията на „Атлас“ си позволих да започна с думите - „Аз съм един много богат и много щастлив човек с видяното и преживяното“, но сега разбирам, че тогава не съм бил прав. В същност днес аз съм истински щастлив. Защото нямате представа какво прекрасно усещане е да те залее такава вълна на приятелство. Много благодаря на всички вас, че сте тук.
Присъстващите се насладиха, както на ретроспективните филмчета, така също и на изпълненията на студентите от НАТФИЗ. Водещ на събитието бе Георги Тошев- известен журналист и пътешественик.

Няма коментари:

Публикуване на коментар