Translate

сряда, 17 май 2023 г.

Интерактивна изложба на Zafer Aksit

На 18-ти май от 18:00ч. в пространството на водната кула на вернисаж и пърформанс на автора.Изложбата ще продължи до 17-ти юни
 
 
QUELL IS OTHER PEOPLE е оформен около плавната природа на редупликацията на „Einsamste Einsamkeit“ /„Най-самотната самота“/, която Ницше използва за развитието на идеята си за Вечното повтаряне. Думата Einsamkeit /самота/ може да се преведе както като самота, така и като уединение. Въпреки че тези думи изглеждат взаимозаменяеми, нюансът между тях създава голяма разлика в значението. QUELL IS OTHER PEOPLE е изграден върху тази разлика в значението. Той представя експериментален подход към концепцията за самотата чрез интердисциплинарната практика на Акшит. Работейки с визуализации като инсталации, видеа и интерактивност, художникът създава пространство, където зрителят може да преживее творбите му в ироничен и игрив реализъм.
Произведенията на Зафер Акшит се отнасят до привлекателността на уединението и до умората от самотата, както и до успокояващата взаимност и неизбежността на съвместното им съществуване. Представлението ни кани на детска площадка, където понятията за единичност, двойственост, множественост и мултиплициране се превръщат в едно. В QUELL IS OTHER PEOPLE се преплитат безпомощното усилие да отричаме и преобръщаме смисъла на загубата, невъзможността да изолираме връзката със себе си от „другия“, безполезността на някои от нашите действия и техните незабелязани последствия.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар