Translate

сряда, 17 май 2023 г.

„ГрафикАрт“ показва 3D графики върху саморъчно лята хартия от Румен Нечев

Неговата изложба „Избрани съчинения“ ще бъде отворена за публиката от 18 май до 18 юни и 2023 г. в единствената галерия за графично изкуство в София
 
 
3D графики върху саморъчно лята хартия на Румен Нечев ще бъдат показани в
столичната галерия „ГрафикАрт“ от 18 май до 18 юни 2023 г. Негова е авторската техника, чрез която зрителят има имено това 3D усещане за дълбочина и триизмерност в графичните листи, постигната чрез комбинация между топъл и дълбок печат и с релефна сребриста зона с различни илюзорни ефекти. В част от творбите тя е като сглобена или колажирана, а в други – вплетена в общата графична основа… и наподобява сребърния обков на икона.
Изложбата „Избрани съчинения“ на Румен Нечев надхвърля границите на познатото и ни дава нови поводи за размисъл. Идеята е в основата на света, за да се роди нещо, преди това то е било само идея, после е станало желание и накрая се е материализирало. Идеите са несигурни и непостоянни, но в търсенето им се откроява някоя, която дава началото на случването. Изразните средства за реализирането им са необятни и дори иновативни, само и само тази идея да се осъществи.
Румен Начев реализира своите идеи под формата на съчинения. Как така един график ще пише съчинение? Какво представлява съчинението? Това е авторска творба, която разказва история. Съчиненията могат да бъдат три вида: описателни, повествователни и съчинения–разсъждения. Но съчиненията на Румен Нечев не са изписани с думи, а с графични техники..
Неговите графични творби са разкази в картини. Той ни потапя в един свят на сблъсък между минало и настояще. Иновативен в изразните средства, творбите, които ще видим в изложбата „Избрани съчинения“ ще бъдат сбор от трите вида съчинения, познати в литературата. Румен Нечев споделя: „Експозицията включва графични листи, разположени в две крайни точки на диапазона, в който аз работя. Едната точка е черно-бяла графика - възможно най-аскетична като техника и изказ, тук идеята е най-важната част от изображението. Печатът е възможно най лаконичен и изчистен. Другата крайна точка е графика със сложна техника, многоцветен печат, сребърни релефи и саморъчно лята хартия. Тук търсеният от мен графичен образ се родее с живописта като цветно богатство и сребърния релеф почти като обков. Между тези две крайни посоки съм търсил въздействието на идеи и образи с различни послания.“
Румен Нечев извървява дълъг път, по който описва и разсъждава върху съпоставката на тези две крайни точки на простия, точен и ясен изказ, в който идеята е в основата на творбата - нейното раждане се осъществява чрез многопластовия изказ на сложната техника.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар