Translate

сряда, 7 май 2014 г.

Д-р Красимир Кулински: Сдружението на джипитата прави проверка за търговията с талони


Дори да се докаже вина, не може заради един да страда цялата гилдия, смята лидерът на организацията


Д-р Красимир Кулински, председател на Районната колегия на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България. Каква е реакцията сред личните доктори в областта след скандала, предизвикан от изнесената от НЗОК информация, че в Пазарджик година и половина е работила схема за търговия с направления за специалисти? По темата разговаряме с д-р Красимир Кулински, председател на Районната колегия на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България и член на Управителния съвет на организацията.
- Д-р Кулински, в последните дни нашумя скандалът с ваши колеги, обвинени в търговия с направления. В такива случаи сдружението прави свои вътрешни проверки. Ще има ли такава и сега?
- Да, естествено, че ще има такава проверка. Вече дори започнахме. По наша информация, и 24-те направления са на един и същи колега, не на двама. Тази информация още не ни е потвърдена, но засега знаем това. Колегата е от Пазарджишки регион, а специалистът, приемал талоните му, е от Пловдив.
- Имате ли данни, че наистина става дума за договорка между двамата за продажба на направления за консултации?
- Не мога да потвърдя, нито да отрека. В момента още тече проверка на Здравната каса.
Когато тя приключи, когато инспекторите си свършат работата, ние ще направим наша официална проверка. Едва тогава ще можем да оповестим до какви изводи сме стигнали.
- Досега при вътрешни проверки на Районната колегия установявани ли са някакви нарушения а общопрактикуващи лекари от Пазарджишко? Имало ли е сведения или съмнения, че някои от колегите ви злоупотребяват с пари за здравеопазване ?
- Не, при нас такива тежки нарушения никога не са установявани. Сами преценете - на колегите не им стигат направленията за нуждаещите се пациенти, камо ли им остават за продаване! С учудване прочетох в някои медии, че на лични лекари им били плащани по 10 лева на направление. Това е абсурдно. При условие че за консултацията с направление Здравната каса отпуска по 17 лева, а специалистът даде 10 от тях на общопрактикуващия лекар , на него какво ще му остане? Дали би поел такъв риск за няколко левчета? Смятам, че това, което се раздуха из всички медии, е преиначено и преувеличено.
- А с каква позиция се очаква да излезе Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България?
- Няма да останем безучастни. В момента подготвяме официално становище, което ще бъде изпратено до медиите. Целият управителен съвет на сдружението сме запознати с текста, все още добавяме и редактираме някои неща.
- А с колегите ви на местно равнище имате ли свое мнение за случилото се с уличения лекар ?
- Нашето становище е, че докато не приключи проверката, не може да се твърдят каквито и да било обвинения, нито пък твърдения в негова защита. А дори и да се докаже нарушение, смятам, че не е редно заради един човек да се сипят обвинения върху всички семейни лекари, които са 176 в цялата Пазарджишка област.
- Случаят аналогичен ли е с масовото глобяване през 2010 година, когато касата санкционира почти всички джипита за превишени регулативни стандарти, но впоследствие в съда се доказа, че медиците нямат вина?
- Мога да кажа само, че тогава бяха санкционирани над 90 на сто от колегите в Пазарджишко. Но съдебните дела, които бяха заведени, бяха спечелени. Изключение правят само 2 или 3, които загубихме. Те обаче бяха първите и още не се бе разчуло колко е масов проблемът.
- Тогава юрист на сдружението защитаваше санкционираните лекари. Сега, ако се докаже, че колегата ви не е виновен, гилдията ще застане ли зад него?
- Ако се докаже, че е невинен - естествено, че ще го защитим. И тогава НЗОК ще си понесе доста тежки последствия, защото прибърза да изнесе сериозни обвинения, преди още да са потвърдени, преди да е доказано, че са истина.
 

В."Марица" 

Няма коментари:

Публикуване на коментар