Translate

сряда, 7 май 2014 г.

България заема 21 място по качество на грижи и лечение при вирусните хепатити

Това сочи проучване от 2012 г. на Европейската асоциация на пациентите с чернодробни заболявания (ELPA), сред 27 страни от ЕС, Швейцария, Норвегия и Хърватска, а страната ни, заедно с Румъния, продължава да генерират над 50% от случаите с хепатит А в страните от ЕС.
Част от препоръките на СЗО за глобални мерки срещу хепатита са-повишаване на информираността за здравните и икономически ефекти на хепатит В и С, превръщане на превенцията им в ключов елемент от общественото здравеопазване, осигуряване на пълен достъп до лечение, създаване на програми в общностите за подкрепа на хората с вирусен хепатит и разработка на дългосрочни програми за осигуряване на повече доброволно съветване и изследване.
Пет „А" включва европейската дефиниция за достъпност на здравните услуги: Available (наличност), Adequate (адекватно и постоянно прилагане на наличните здравни услуги), Accessible (възможност за ефективно използване на здравните услуги), Appropriate (подходящи здравни услуги в отговор на специфичните нужди на различни групи от населението, съобразени с техния материален и културен статус) и Affordable (ценова достъпност).
Цената  на стандартното досега лечение с пегилираните интерферони и медикаментът Ribavirin, в зависимост от генотипа на вируса се движи между 7500 и 22 000 евро. Сегашната терапия е достатъчно ефективна, но не за всички пациенти.
Бъдещето в лечението на хепатит С е съчетанието от протеазни инхибитори, пегилиран интерферон и Ribavirin.Съвременната хепатология възлага много надежди на свободните от интерферон терапии,  подчерта проф. Красимир Антонов, началник на отделение „Диагностика, лечение и проследяване на болни с вирусни хепатити, порфирии и чернодробна патология при трансплантация" в УМБАЛ „Св. Иван Рилски".
Лечението с най-новите, перорални медикаменти е около 66- 84 хил. долара на тримесечие и то ще даде шанс дори на трансплантирани пациенти. С новите терапии (без интерферон) може да се снижи заболеваемостта от хепатит С с 18-20% и да се намали смъртността с поне 10% в следващите 10 години.Така ще се спестят и огромните разходи за трансплантации и лечение на чернодробна цироза и първичен карцином на черния дроб.
При хепатитно болните пациенти тези терапии може да се окажат източник на ликвидиране на огнището на вируса.
В Европа хепатитно болните 3 пъти повече се хоспитализират и 3 пъти повече умират. Причиненият от хепатит С леталитет годишно засяга около 0,5 милиона души по света. Между 280 и 300 хиляди от тях умират поради усложнения на чернодробната цироза, а около 200 хиляди - вследствие развитието на хепатоцелуларен карцином.

Няма коментари:

Публикуване на коментар