Translate

сряда, 7 май 2014 г.

Дефицитът на лекари става страшен


Монтана е сред областите, в които липсват специалисти


До 10 години, а може би и по-рано, ситуацията с липсата на специалисти ще бъде плашеща. Причините: повечето от тях или ще са на работа в чужбина, или ще са пенсионирани.

Това показват последните анализи на Българската стопанска камара и лекарският съюз. Според данните, и в момента цели области са без някои от най-важните специалисти. Крайно недостатъчни са патоанатомите, съдебните лекари, анестезиолозите, педиатрите, микробиолозите и хирурзите. Най-засегнати са областите Габрово, Смолян, Монтана, Враца, Кюстендил. 
Как при това положение хората от Монтана могат да търсят тясно специализирана помощ? 66-годишната Пепа Василева от града боледува от 2009 година. След прекаран инсулт, следват множество други заболявания. Получава 226 лева инвалидна пенсия, от която отделя около 70 лева за лекарства . Понякога й се налага престой в болница , като в повечето случаи се нуждае от грижите на невролог. С една шепа хапчета на ден и чести прегледи при лекар , засега се справя. Ако обаче й се наложи помощ от неврохирург извън областта, няма да може да си я позволи. „Не мога, нямам пари, нямам с какво да отида. Нито мога да се кача в автобус, нито мога да се кача по влакове, нито нищо", казва жената.

От адекватна специализирана медицинска помощ най-често са лишени живеещите в трудно достъпните села, но липсата на специалисти се усеща и в големите болници.
В интензивните отделения денонощно трябва да има специалист по анестезиология, но този стандарт на много места е покрит само на документи. Годишно България се разделя с 500 медици, които отиват да работят в чужбина. Като мярка за задържането на младите медици в страната, от Министерството на здравеопазването са подготвили промени в наредбата за специализации, които трябва да облекчат достъпа на лекарите до обучение и развитие в кариерата.


В."Монт-прес"


Няма коментари:

Публикуване на коментар