Translate

сряда, 7 май 2014 г.

Откриха бактерии, по-опасни от СПИН


Учени откриха нови бактерии, които представляват по-сериозна и по-бързо разрастваща се опасност от епидемията от СПИН през 80-те години на миналия век.
Смъртоносни в недалечно бъдеще могат да се окажат дори лека инфекция или рана от ожулване, предупредиха от СЗО.
Причината е, че антибиотиците стават все по-безпомощни пред съвременните бактерии. "Постантибиотичната ера, в която възпаленията и дребните наранявания ще убиват, далеч не е апокалиптична фантазия, а съвсем реална опасност за ХХI век," твърди доктор  Кеиджи Фукуда, който е зам. генерален секретар на организацията. Докладът за антимикробната резистентност се фокусира върху данни от 114 държави.
Специално внимание било обърнато на 7 различни вида бактерии, които причиняват диария, пневмония, инфекции на уринарния тракт и гонорея. Проучването на информацията показало, че във всички краища на света се наблюдава устойчивост на бактериите срещу антибиотично лечение, като тази резистентност постоянно се увеличава.
Нещо повече - през последните 30 години не са създавани нови антибиотици, макар заразите да мутират. Прекомерната употреба на тези вещества също може да доведе до резистентност, тъй като организмът привиква към тях и те вече не действат при лечението.
Една от препоръките на Световната здравна организация е да се намали лечението с антибиотици. В противен случай перспективата е болести, които десетилетия наред са били бързо и напълно лечими, да станат смъртоносни.




Няма коментари:

Публикуване на коментар