Translate

понеделник, 27 април 2015 г.

Д-р Илко Семерджиев, председател на Коалиция „Десните“: Това не е реформа, а погром



Според него когато в една здравна система ресорен министър стане тясноспециализиран лекар, това ограничава кръгозора му и става предпоставка за взимане на грешни политически
решения, както и за лобизъм.
Като основен проблем на здравеопазването у нас изтъкна броя на неосигурените лица, който от 2008-а до 2014-а е нараснал от 250 хил. до 2 млн. души.
Листи на чакащи пациенти, занижен достъп до здравни услуги и застрахователен лобизъм. Това ще последва ако бъде приета реформата, която предлага настоящия здравен министър д-р Петър Москов.
Той коментира предлаганите промени в здравноосигурителното законодателство като фрагментарни и в ущърб на пациентите.
„Повечето от гражданите ще предпочетат, когато боледуват, да си плащат. Това означава намаляване на достъпа до здравеопазване и увеличаване на разходите за здравеопазването. Това е абсолютно противопоказно. Това не се нарича реформа, това се нарича погром върху системата. Промените, които се предлагат в текстовете на Закона за лечебните заведения, са връщане назад към комунизма. Когато един човек на думи се определя като демократ, а със законопроекти извършва рецентрализация, одържавяване и опит да овласти администрацията допълнително с функции, които не са й присъщи, това се нарича в прав текст тоталитарна държава и комунизъм. Със задължителна здравна карта ще се определят потребности на населението - това е нонсенс. Потребностите се определят от търсенето, а не от администрацията. За мен комунизмът се е завърнал в здравеопазването и д-р Москов е неговото олицетворение”, коментира д-р Семерджиев. Според него това, което наблюдаваме днес, е една инвазия на държавата в лечебното здравеопазване и опит за регулация, която "хваща в клещи цялата здравна система".
"Пациентът е в центъра на системата. Той трябва да прави избор на лечебно заведение. Където отиде той да се лекува, там трябва да плати Здравната каса, а не да се фиксират бюджети по конкретни структури, които са минали през някаква си задължителна акредитация от някаква си администрация”, каза в заключение той.

Няма коментари:

Публикуване на коментар