Translate

четвъртък, 15 април 2021 г.

Премиера на “Виктор, вампирът детектив“ - аудиосериалът победител в конкурса на Storytel Studio

Вампирското криминале на авторката Мария Николова е един от двата победителя в миналогодишния конкурс на Storytel сред 225 участника

 

 

На 15 април 2021 г. е премиерата на първия аудиосериал на режисьора и сценарист Мария Николова - “Виктор, вампирът детектив“ в платформата Storytel. Криминалният сценарий на талантливата авторка е един от двата победителя в първия по рода си конкурс за пилотен епизод на аудиосериал у нас – Storytel Studio, състоял се през 2020 г. Ментор на Мария в написването на поредицата е писателят и автор на първия български сериал Богдан Русев.

В сюжета на сериала главните роли се присъждат на 1800-годишен вампир детектив Виктор, младата му педантична асистентка Анжела и мистериозно убийство. Актрисата Йоанна Темелкова е гласът, който пресъздава приключенията на героите и въвлича слушателите в детективската аудио история. Сотир Гелев илюстрира персонажите за корицата на сериала. Вторият победител в миналогодишния конкурс - „Мамник“ на Васил Попов, предстои да излезе в платформата през есента.

Мария Николова е творец с много филми зад гърба си. Един от последните й се нарича "Луцифер" и влезе в официалната селекция на The Fine Arts Film Festival, Venice California, 2020. Нейна е кинематографичната приказка "Жълто куче", с която БНТ печели награда на Асоциацията на европейските обществени телевизии. Мария се занимава също с образователни и анимационни филми.

„Дължа участието си в конкурса на Сотир Гелев, който ми се обади по телефона и ми каза: „Чух по телевизията, че има конкурс за аудиосериал, защо не участваш?“  Разучих какви са условията, по всичко личеше, че от Storytel търсят увлекателна история, за предпочитане криминална. Исках да се забавлявам докато пиша“, разказва Мария Николова. За първия си аудиосериал за Storytel Studio, Мария подхожда с професионализъм, точно разработени схеми и вдъхновение от своята дъщеря. „За да бъда в крак с времето, се допитах до тринайсет годишната ми дъщеря /когато се опитва да бъде модерен, човек трябва да се консултира с тийнейджър/ и тя ме посъветва: „Мамо, мисля, че е крайно време да напишеш нещо за вампири“. И така се роди историята за вампира детектив. Написах първия епизод за две седмици и го пуснах на конкурса, а от комисията взеха, че го харесаха.“

Сюжетът на “Виктор, вампирът детектив“ ни отвежда в малката детективска агенция „Веритас“ на улица Аксаков, където ни очакват безпардонният и чаровен детектив Виктор и неговата млада и красива асистентка Анжела. Той е вампир на 1800г., тя само на 23. Заедно сформират почти непобедим тандем, който разнищва мистериозни криминални случаи.

Ментор на Мария Николова в написването на сериала е писателят Богдан Русев. Той помага на авторката както в изграждането на героите, така и в структурата на историята. Резултатът е впечатляващ. „Мария Николова от самото начало беше един от моите фаворити - и днес съм също толкова щастлив да участвам в представянето на нейния аудиосериал “Виктор, вампирът детектив”, колкото бях през цялото време, докато тя го пишеше, а аз й бях ментор. В него има всичко, което обещава заглавието: заплетена криминална интрига, вампири, интелигентна ирония към клишетата на детективския жанр, оригинален и симпатичен главен герой, чувство за хумор и една особена лекота, която ще се радвате да приветствате в живота си“,споделя авторът на първия български аудио сериал “P.S. Някой трябва да плати” Богдан Русев.

Като първи читател и почитател на историята, Сотир Гелев рисува двамата главни герои и те стават основа за корицата на сериала. А актрисата Йоанна Темелкова приема приключенията им присърце и ги пресъздава по неповторим начин.

Освен богата аудиобиблиотека с над 200 000 заглавия на български и английски език за всеки вкус, Storytel предлага на своите слушатели и редица интригуващи заглавия авторско аудио съдържание. Аудиосериалът “Виктор, вампирът детектив“ е най-новото попълнение в арсенала на Storytel Original и може да го слушате в Storytel oт 15 април 2021г.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар