Translate

сряда, 14 април 2021 г.

По повод своята 40-годишнина НДК връчи награда за специален принос в основополагането на двореца на Георги Йорданов

 

 

НДК положи началото на честванията по повод 40-годишния си юбилей с ексклузивна прожекция на
„Ханът и империята” – новата версия на трилогията на „Хан Аспарух”, чиято премиера е била в зала 1 на НДК в годината на откриването на Двореца - 1981г.

В официалната церемония взеха участие Съветът на директорите на НДК, както и екипът на филма. Официални гости на събитието бяха президентът на Република България Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова. Сред поканените бяха още министри, дипломати, директори на културни институции, ректори на университети и др.

„40 години НДК - дългоочакван и емоционален момент, свързан с една легендарна, история, изпълнена със символи, послания и традиции за поколения наред - синтез на духовното и материалното. Неслучайно в изкуството на НДК, което надхвърля над 120 забележителни произведения, са вплетени и слънцето и огънят, и страданието, и битките, и победите, но и птицата Феникс, която олицетворява полета на българската култура и дух. За всички тези четири десетилетия в НДК са проведени хиляди национални и световни събития, за които сме убедени, че са оставили незабравим спомен във всеки от нас и едновременно с това са показали най-доброто от България пред света”, каза от името на Съвета на директорите на НДК неговият председател Борислав Велков. Той благодари на всички ръководства на НДК през годините, на екипа на Двореца, на творците, на партньорите и не на последно място на публиката. Изрази и специална благодарност към министъра на културата Боил Банов и кмета на София Йорданка Фандъкова за подкрепата към НДК.

По случай юбилея НДК връчи специална награда за професионален принос в изграждането и развитието на НДК на Георги Йорданов. С неговата роля се свързва не само строежът на сградата, но и редица фестивални и културни прояви, с които са израснали поколения творци и публики.

„За всички тези години Националният дворец на културата се утвърди и като международен изложбен и конгресен център, отворил широко вратите си на България към света. Когато застанеш пред НДК, когато прекрачиш прага, неминуемо те обзема усещането за простор, за хармония и величие. И това не е само някакво физическо възприятие. Това е усещане за простор и свобода на духа, за полет на мечтите и въображението”, каза в приветственото си слово от сцената президентът Румен Радев.

Филмът „Ханът и империята”, част от програмата на Киномания, бе посрещнат с бурни аплодисменти от публиката, а на сцената на зала 1 на НДК отново след 40 години се качиха любимите актьори от продукцията, сред които Стойко Пеев, Аня Пенчева и др. На финала на вечерта режисьорът на филма акад. Людмил Стайков отправи емоционално послание към зрителите: „Продължителността на живота на един филм зависи единствено от публиката, от вас. Без вас филмът остава само със заглавието си в сухите статистики на някоя филмотека. След малко ние ще се разделим, тук ще загасят осветлението, всеки ще поеме към своя дом, обхванат от ежедневните си проблеми и впечатленията от тази вечер постепенно ще избледнеят. Но знайте-страшно ми се иска да остане нещо малко по-дълго от този филм – заветът, който чухме от хан Кубрат: „Където и да ви отвеят световните ветрища, не забравяйте, че сте жива част от едно цяло- България!“

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар