Translate

четвъртък, 10 февруари 2011 г.

Зъболекарите са категорични: Не искаме да лъжем пациентите си, затова не работим с НЗОК

У нас над 3000 от близо 7500 зъболекари не работят с НЗОК съобщи председателят на Сдружението на българските зъболекари (СБЗ) д-р Мария Джорова.
Наблюдава се трайна тенденция за увеличаване броят на лекарите по дентална медицина, които не работят със здравната каса, поради изключително малкият основен пакет "Дентални дейности", заплащани от нея. Не искаме да лъжем пациентите си, че държавата покрива някаква част от лечението им, поясни тя.
Д-р Джорова коментира, че през последните 10-11 години, независимо, че бюджетът им е увеличен, с инфлационния индекс и сега надхвърля 70 млн. лв., основният пакет за възрастни остава непроменен. Изключение прави единствено пакетът за детско дентално здраве.
-Годишният пакет за зъболечение е твърде малък, незадоволителен и на практика това, което получава един здравноосигурен пациент, е крайно незадоволително, подчерта председателят на СБЗ. Проблем е, че над 2 млн. пенсионери няма нужда от него, а от протезиране. Друг проблем, с който се сблъскват пациентите, е че не е регламентирана спешната помощ, която е грижа на държавата, но по всичко личи, че тя е абдикирала от задълженията си. Абдикирала е тотално от грижата за денталното здраве на нацията, заяви д-р Джорова.
-Внедрили сме и вече работим по европейски и световни критерии. Но искаме регламентите за работа у нас да бъдат синхронизирани с европейските, продължи тя и призова обществото да бъде по-активно и да изисква информация от държавата, какво става със здравните вноски, които са обществен ресурс, как се разходват, за какво точно и какъв е ефектът от тях. Няма статистика, какво е свършено с парите за дентално здраве, колко са излекуваните, за какъв период от време те нямат нужда от зъболекар, как тече националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0-18 г. и т. н. За момента не съм видяла обществото да е заинтересовано какво получава от денталното здраве, заяви още д-р Джорова.
Според нея малко странно звучи казаното в публичното пространство от ръководството на българския зъболекарски съюз (БЗС), който е призван да защитава интересите им, че понеже е икономическа криза и финансовите средства са малко няма да иска увеличение на средствата за дентална помощ.
Представителите на сдружението обявиха, че е необходима воля за реформи и за повишаване на качеството на денталните услуги, както и да се работи в областта за урегулиране на нормативната ни уредба т. е. изравняване на законодателството ни с европейските стандарти за денталната медицина.
И според тях проблемът със спешността при денталните заболявания остава нерешен.
-В този много скромен пакет няма нищо предвидено за спешността. Макар че целта на зъболекарите е да съхраняват, а не да вадят зъбите на пациентите, ако зъбът ви заболи през нощта и искате касата да плати за това, решението е - екстракция. С този пакет, който се предлага от НЗОК никой не може да бъде излекуван, единствено може да бъде обеззъбен. Държавата се грижи само за обеззъбяването на хората, а не за зъболечението им, макар че не живеем в 15-и, а в 21-ви век. Редно е да се отпускат повече пари за профилактика, бе повече от категорична д-р Светлана Спасова – Мурат, член на УС на СБЗ.
Като други важни проблеми бяха очертани още липсата на профилактика и малкият брой зъболекарски сестри.
В тази връзка те констатираха, че може би вече е време у нас да се появят т.нар. дентални асистенти, чието образование е по-кратко от това на сестрите, които да им помагат в ежедневната им дейност.
Основният пакет "Дентални дейности" трябва да бъде променен в посока на профилактиката, за да не се достига до патологични случаи. Може би това трябва да е акцента, при желание за договаряне на пакета за дентално здраве с НЗОК, допълни д-р Георги Конов, член на УС на сдружението като поясни, че те са готови да съдействат, за промените в тази насока.
По традиция и тази година на 09.02, за 12-и пореден път в деня на св. Аполония, бяха връчени наградите "Зъболекар на годината".
Тазгодишният носител на приза, за своя професионализъм, за усъвършенстване и принос към дейността на сдружението, е д-р Ивайло Симеонов, който има самостоятелна практика по естетична ортопедия и козметична стоматология в София и е член и на Сдружението по орална имплантология.
На второ място в класацията е д-р Елена Василева от гр. Девин, а третото си поделят д-р Пламен Бързашки от Смолян и д-р Светлана Василева - Мурат от София.
Д-р Симеонов, чиято специалност е имплантологията, не скри задоволството си от получаването на наградата. Обяви, че основният принцип, който следва в практиката си, е да не прави компромиси с доверието на пациентите и именно поради това и не работи с НЗОК.
-Никога не съм работил с касата, не смятам да работя, докато не се променят нещата, и да лъжа пациентите си, че получават нещо от нея. Нашите родители тотално остават извън този пакет и не получават нищо. Ако нещата продължават така, в много скоро имплантологията ще бъде достъпна единствено за финансово заможните хора, а пенсионерите, които имат най-голяма нужда от протези и импланти, са обречени на страдания обясни той.
В Германия има специални програми за възрастните хора, по които се слагат протези и импланти безплатно. В Украйна има инициатива "Достойна грижа за нашите родители", при която ветерани от войните се лекуват и консултират безплатно, каза д-р Симеонов и анонсира идеята, че подобна инициатива може да бъде реализирана и у нас, но подчерта красноречиво, че засега това е само идея.
Той съобщи, че напоследък се засилва тенденцията в България да идват чужденци, които не търсят само по-ниската цена на зъболечението, но най-вече високият професионализъм на денталните ни лекари.
----
За Сдружението на българските зъболекари
Сдружението на българските зъболекари е доброволна организация създадена през 1997 г. Обединява зъболекари със сходен начин на мислене по проблемите на съвременната дентална медицина.

Няма коментари:

Публикуване на коментар