Translate

събота, 12 февруари 2011 г.

БЛС: Кой печели от войната лекар-пациент? Доверието между тях се срина

Ръководството на БЛС даде пресконференция на тема - Кой и защо определи лекарите като „Убийци в бяло”?.
Поводът за нея бе тенденциозно зачестилите внушения в публичното пространство, че лекарското съсловие е немарливо, безотговорно и бездарно, обясни председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов.
Липсва обективна оценка, че голяма част от случаите наречени „лекарски грешки” се дължат на несъвършенствата на здравната система у нас. Същевременно, през последните няколко месеца, една от най-хуманните професии - лекарската, е обезверена, смазана, унижена и подложена на непрестанни нападки, твърди той.
-Не мога и няма да приема по никакъв начин изказването на когото и да е било, че българският лекар е „умишлен убиец" и би убил пациента си, за да предаде трупа му за 500 евро за органи, бе категоричен д-р Райчинов. Защото и най-големият специалист не е безгрешен и може да сбърка и най-опитния лекар може да допусне грешка, но за това не трябва да го убиваме, тъй като убием ли го, ще ни бъдат необходими поне 15 години, за да създадем специалист. Да не забравяме, че над 60% от лекарите ни са над 50 г. и скоро нови, добри няма да се "произведат", затова трябва да ги пазим, обясни той. Лекарят не е извънземен, не е и божество, а обикновен човек, а като човек винаги можеш да сгрешиш, но щом има грешка, има и прошка допълни д-р Райчинов.
По отношение на случая в Горна Оряховица направи паралел с Либия. Заглавията в медиите бяха „Болница на ужасите”, „Лекари убийци„ и т. н., но след като се е оказа, че лекарите не са виновни, никой не им се извини, продължи председателят на БЛС.
Д-р Райчинов подчерта, че не са сърдити на нито един журналист, но са засегнати от липсата но обективност в някои материали.
Кой печели от тази война лекарят или пациента, риторично попита той. Защото няма ли го взаимното доверие между пациент и лекар, няма да има добър изход от лечението. Той заяви, че неговото твърдо убеждение е, че се води война срещу цялата интелигенция в България – първо учените от БАН, след това университетите и лекарите, и не е ясно кой печели от цялата тази ситуация и какво следва от нея. Може би Камбоджа, където цялата интелигенция бе унищожена, прогнозира председателят на БЛС.

Гл. секретер на БЛС д-р Димитър Ленков предупреди, че резултата от медийната война срещу съсловието ще е само един - тласък за българският лекар да се ориентира по-бързо до терминал номер 2 на летище София.
За нас това е целенасочено отклоняване на вниманието от това, кой е виновен за състоянието в здравеопазването. За управляващите явно строежът на магистралите са приоритет, не здравеопазването акцентира д-р Ленков.
Той бе безапелационен, че съсловната организация няма намерение по никакъв начин да прикрива лекари, които умишлено правят грешки, когато за тях има категорично становище за виновност, но апелира представителите на медиите да проверяват всеки конкретен случай.
Д-р Райчинов увери, че в новия етичен кодекс на съюза, който ще бъде променен на извънреден събор в скоро време, ще бъде задължително дефиниран и терминът „лекарска грешка", но разделена на две – системна, която трябва да бъде сведена до нула и индивидуална грешка.
По думите му разделянето на лекарската грешка на лична, индивидуална и системна – за всичко, което не е определено от системата, т.е. негарантирането на пътя на пациента от едно лечебно заведение в друго, пътя му до лекаря и др., се налага, за да се прави разграничение кой е виновен и да не хвърля вина на фактически невинни хора.
Д-р Райчинов съобщи, че на събора ще се обсъди и идеята БЛС да води собствен регистър на допуснатите лекарски грешки. Обясни още, че е необходимо да се регламентира поведението на лекарите на всяко ниво в здравеопазването. Да се приемат медицинските стандарти по специалности и да се изготвят правила за добра лекарска практика за всички специалности. Управителният й Националният съвет на БЛС вече са гласували и създаването на комисия, която да изготви правилата за добра медицинска практика, но това изисква време и те по всяка вероятност няма да бъдат готови за по-малко от година.
В лекарския съюз знаем за още 6 случая като този с починалото 4-годишно дете в ИСУЛ, отговори той на журналистическо питане. От документацията, с която разполагаме, установихме, че грешката е 60% системна и 40% лично на опериралия я д-р Маджунов, каза д-р Райчинов.
С атаките срещу хората в бели престилки имам чувството, че искат да закрият БЛС. Така е било и през 1947 г., преди да бъде закрит съюза. Дано това предчувствие да ме лъже, заключи д-р Райчинов.
Д-р Антон Въжаров, зам. председател на Централната етична комисия на БЛС, сподели, че е изумен от това, което се разигра в българския парламент със СРС-та и е бил ужасен и склонен да повярва на министъра на вътрешните работи.
-Оправдах превитата глава на здравния министър, защото, ако на мен ми бяха казали, че това е направил мой лекар и аз щях да стоя така, поясни той по повод случая в болницата в Горна Оряховица, но поясни, че после се е усъмнил в истинността на „тази сатанинска сценка, която в никакъв случай не биваше да се разиграва”. Той апелира към журналистите, първо да проверяват фактите, а след това да се отделя на случая цяла страница във вестника. Всеки човек прави пропуски и грешки, лекарите също са хора и те могат да направят грешки и пропуски.
Според д-р Мила Дукова, председател на столичната етична комисия към лекарски съюз, в момента има голям спад в доверието на пациентите към лекарите, което е изключително тревожно.
-Ние сме до хората през целия им живот, от първия до последния им дъх, каза тя. Но ако няма взаимно доверие, болката и страданието няма да бъдат излекувани. За нас като лекари най-притеснително е подкопаването на доверието в нас. Това, което се случва, е страшно, пациенти отказват планувани операции, лекари непрекъснато напускат страната, от началото на годината 60 лекари са напуснали, а е само февруари, подчерта тя.
Смятате ли, че ако вместо тях в страната ни дойдат чужденци те ще ни лекуват с тази грижа, както българските лекари и тя също зададе риторичен въпрос.
По думите и идеята да се докладват случаите на доказана лекарска некомпетентност не е лоша и ако на събора бъде взето съответното решение, всяка година, чрез медиите обществото ще бъде информирано, заяви д-р Дукова.
------

В отворено писмо, предоставено на медиите от Управителния съвет на БЛС заявяват, че в общественото пространство е станала ежедневна практика да се цитират недоказани твърдения за тежка лекарска некомпетентност и преднамерени лекарски престъпления. Това е довело до сериозен срив в доверието на пациентите към лекарското съсловие.
Българските лекари в голямата си част са достойни хора и изключителни професионалисти, се посочва още в писмото.
…….

Диагноза: Лекарска грешка

- Пено, знаеш ли, че Марчето умря?
- Умря, ама я лекуваха професори.

Няма коментари:

Публикуване на коментар