Translate

събота, 12 февруари 2011 г.

В България се наблюдава значителен ръст на заболеваемостта и на смъртността от онкозаболявания

Според доц. Здравка Валерианова, директорът на Националната болница по онкология, през 2008 г. по данни на Националния раков регистър, новозаболели от злокачествени заболявания са над 34 000, oт тях 18 034 са мъжете и 16 542 – жените, а починалите - над 18000.
Тази година у нас се очаква да бъдат регистрирани близо 40000 случая на онкозболявания. Тревожната тенденция за увеличаване на заболеваемостта и смъртността се запазва. Прогнозните данни за отделните локализации – 4020 нови случая на белодробен рак, 3970 – на рак на гърдата, 4980 – на колоректален карцином, 1790 – на рак на простатата, 1230 – на рак на маточната шийка, 4690 – на злокачествени тумори на кожата и др.
Като основни причини за тази неблагоприятна тенденция посочи липсата на адекватна профилактика и висока разпространеност на вредни навици като нерационално хранене, наднорменото тегло, обездвижване, ниска здравна и сексуална култура, химикали, радиация, инфекции, наследственост, хормони, състояние на имунната система, придобити мутации и др. Не без значение е и липсата на организирани програми на национално ниво за първична и вторична профилактика, които да действат дългосрочно.
При жените най-чест е ракът на гърдата - 22,8 %, а при мъжете - на белия дроб - 18,5 %. Тези две заболявания са и най-честата причина за смърт от рак и при двата пола. А 80% от рака на белия дроб при мъжете и 50% при жените се причиняват от тютюнопушене. Пасивното пушене е не по-малко опасно, въпреки, че е неглижирано като рисков фактор. Данните от актуално проучване сочат, че над 40% от лекарите са пушачи и пушат дори пред пациентите си.
През 2008 г., съгласно данните на националния раков регистър, заболеваемостта сред мъжете е най-висока в областите Хасково, Бургас, Русе, Пловдив и Кърджали и най-ниска – във Видин, Монтана, Габрово и Ловеч, а при жените тя е най-висока в областите Русе, София-град, Бургас, Ямбол и Велико Търново и най-ниска – в Кърджали, Пазарджик и Добрич. София е сред регионите с най-високи показатели поради високите нива на замърсеност на околната среда, наличие на много стресови фактори и др.
Тези динамични данни обаче, търпят промени през отделните години и периоди, обобщиха експерти. Над 40% от раковите заболявания могат да бъдат предотвратени с промяна в начина на живот и адекватна профилактика, подчертаха те. Очаква се в близко бъдеще да бъде възобновена работата по проекта „Спри и се прегледай”, в рамките на който ще бъде осъществен широкообхватен скрининг за рак на гърдата и на шийката на матката при жени и на дебелото черво и при двата пола.

Предстои в България да стартира национална скринингова програма с дългосрочно действие, а амбицията на МЗ е до края на тази година да има конкретни резултати, коментира д-р Надя Димитрова, ръководител на Националния раков регистър.
По данни на СЗО всяка година в света се диагностицират около 12 милиона души със злокачествени заболявания, а всеки ден около 20 000 души умират от рак.
През 2050 година се очаква новозаболелите да са около 27 млн., а починалите - 17.5 млн.

Няма коментари:

Публикуване на коментар