Translate

понеделник, 18 ноември 2013 г.

Министър Таня Андреева: Магистралите построени със здравните ни вноски



Не господин Борисов построи магистралите, а всички ние със здравните си вноски. Това
заяви министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева по време на дебатите при първото гласуване в парламента на проектозакона за държавния  бюджет за 2014 г. В МЗ за последните 4 години има смяна на 4-ма министри и 10 заместник-министри. Около 40% от администрацията е подменена, посочи тя. Министър Андреева каза, че за този период дълговете на лечебните заведения надхвърлят половин милиард лева и са закрити повече от 17 болници.
Тя бе категорична, че здравеопазването към момента е „една катастрофирала система”. Според нея противоречията в законодателството и липсата на реални реформи в сектора през последните четири години са довели до това.  Д-р Таня Андреева уточни, че в момента системата е фалирала, като от НЗОК липсват 1 000 800 000 лева.
300 млн. лв. дефицит ще се очертаят в здравната каса през 2014 г., заяви междувременно председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев. По думите му трипартидното управление на касата, което се подготвя с промяна в Закона за здравното осигуряване, ще направи управлението непрозрачно.
Според Пламен Таушанов, председател на Българската асоциация за закрила на пациентите, национално представените пациентски организации у нас не се финансират от държавата, както е в ЕС.



Фани Серафимова
 В."Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар