Производителите няма да имат право да добавят захар в плодовите сокове след
28 април 2015 г. От тази дата захарта просто се заличава от списъка на
разрешените
съставки за сокове от плодове, но остава допустима в минимални
количества за нектарите. Това е записано в промените на Наредбата за изисквания
към напитките от плодове, които правителството одобри. С промяната страната ни
въвежда европейските правила, съобщиха от пресслужбата на кабинета. Директива
2012/12/ЕС относно соковете от плодове и някои сходни продукти, предназначени
за консумация от човека се отнася само до соковете и нектарите от плодове. За
останалите напитки, съдържащи плодов сок или екстракти от растения, тя не е
приложима. В тази връзка с постановлението събирателното понятие "напитки
от плодове" се заменя със "сокове от плодове и нектари от
плодове".
В наредбата остава текстът, който разграничава сок от изстискани плодове и
такъв от концентрат. Надписът „сок" ще означава, че напитката е чиста и не
съдържа оцветители, емулгатори и други добавки. Единственото, което ще е
разрешено, са витамините и минералите.
В сока не трябва да има и изкуствени подсладители като нутрасуит или
аспартам. Производителите трябва да указват на опаковката какво точно се
съдържа в готовия продукт и колко е чистият сок - 75% или 20%.
Ще бъде създадена и нова категория сокове от екстрахирани плодове като
сушени сини сливи например.
При цитрусите ще се преработва само ядивната част, а не и кората. Сокът от
зелени лимони обаче може да бъде получен и от цели плодове.
Смесването на плодови и концентрирани сокове с пюрета е разрешено.
Няма коментари:
Публикуване на коментар