Translate

понеделник, 18 ноември 2013 г.

Противогрипните ваксини предпазват от съдови проблеми



Сезонните ваксинации осигуряват защита не само срещу грип, но понижават и риска от
сърдечносъдови проблеми, предаде Ройтерс, позовавайки се на резултатите от канадско
изследване. 
Авторите му от университета на Торонто са анализирали предишни проучвания и са установили, че за хората, които се ваксинират срещу грип, има по-малка вероятност от проблеми със сърцето през следващата година в сравнение с индивидите, инжектирани с плацебо. Ефектът е още по-ясно изразен при пациенти със скорошни сърдечносъдови проблеми.
"Ако някой все още се отказва от противогрипна ваксинация, смятайки, че не му е необходима, ето още една причина да размисли", твърдят изследователите.
Предишни проучвания са показали, че грипът е свързан с повишен риск в последвал период от инсулт, сърдечна недостатъчност и сърдечносъдови заболявания. Смята се, че инфекциите предизвикват възпалителни процеси в цялото тяло и могат да усложнят вече съществуващи проблеми със сърцето.
За целите на настоящото проучване специалистите са анализирали данните от пет публикувани и едно непубликувано изследване, обхванали 6735 души, прехвърлили 60-те. Над една трета от тях са имали проблеми със здравето на сърцето.
Като цяло 3 процента от ваксинираните са имали съдови проблеми през следващата година, включително инфаркт или инсулт, срещу 5 процента при участниците на плацебо. Сред пациентите със скорошни сърдечносъдови проблеми ефектът от ваксинацията се е оказал още по-ясно изразен - 10 процента от ваксинираните са имали нови проблеми със сърцето в годината след противогрипната инжекция срещу 23 процента в групите на плацебо.

В."Земя"

Няма коментари:

Публикуване на коментар