Translate

понеделник, 18 ноември 2013 г.

Увеличава се броят на медикаментите, които фармацевтичните компании изтеглят от нашия пазар



През 2013 г. до момента от позитивния лекарствен списък на НЗОК са излезли 235 медикамента, докато през цялата 2012 г. те са били 177. Очаква се около 200 други позиции също да излязат от реимбурсния списък догодина.
Основната причина е, че те са на много ниски цени и падат под себестойността си, поради което производителите нямат интерес да ги търгуват през здравноосигурителната система, съобщи проф. Татяна Бенишева, председател на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти.
Сред другите причините за изтеглянето им са малкият фармацевтичен пазар, у нас, ниските разходи за медикаменти на глава от населението, паралелният износ и др.
В областта на онкологията има 12 основни вида медикаменти, чиято цена е толкова ниска, че фирмите могат да преустановят продажбата им у нас, допълни д-р Кунчо Трифонов, управител за България на международната анализаторска компания на фармацевтичния пазар IMS Health.
Той съобщи, че у нас 73% от опаковките на генеричните лекарства се плащат с 41% от публичните средства за лекарства, докато останалите 27% от опаковките на оригиналните лекарства се заплащат с близо 60% от публичните средства.
Управителят на здравната каса д-р Румяна Тодорова обясни, че за 4 г. разходите за лекарства са се увеличили 2,5 пъти и от 300 млн. са станали 800 млн. лв..

Няма коментари:

Публикуване на коментар