Translate

понеделник, 18 ноември 2013 г.

Обмислят въвеждане на здравна карта по лечебни дейности



Да се изготви здравна карта по лечебни дейности и да не е задължително НЗОК да сключва договори с всички частни клиники, предложи премиерът Пламен Орешарски на среща с граждански организации, посветена на проблемите на здравеопазването и образованието.
Подобна идея бе лансирана и от финансовия министър Петър Чобанов.
„Обрат в здравеопазването ще настане тогава, когато навлезе и частният сектор, тогава
ще имаме модерни клиники, каквито гледаме по филмите и не пожелавам на никого да ги вижда навън", допълни Орешарски.
По думите му обаче това трябва да се регулира и направлява от държавата и не трябва да се струпват модерните клиники в 2-3 населени места, а да се разположат оптимално в цялата страна.
„Затова са необходими много дейности - на първо място изграждане на здравна карта - знам, че има 5-6 такива, по дейности - т.е. ако в един регион има 20 броя клиники, които се занимават с един и същи профил и едни и същи дейности, очевидно касата трябва да сключва договори с част от тях, а не с всички. Големият проблем в момента е, че цялото законодателство е направено така, че и 100 болници да има в малко населено място, договорите ще са 100", обясни премиерът.
По думите на д-р Таня Андреева, министър на здравеопазването, до края на март 2014 т. здравната карта ще бъде готова. Амбицията й е картата да има задължителен характер, за да бъде коригиран дискомфортът на пазара в здравния сектор, като се изгради система от лечебни заведения, които осигуряват комплексно качество на медицинската услуга.

Няма коментари:

Публикуване на коментар