Translate

понеделник, 18 ноември 2013 г.

Световният ден на недоносените деца бе отбелязан на 15 ноември 2013 г.


Фондация „Нашите недоносени деца” (ФННД), със съдействието на Столична община отбелязаха Световният ден на недоносените деца. Събитието е част от кампанията Socks for life, която се провежда със съдействието на Нестле България.
Честването на Световния ден на недоносените деца бе условно разделено на две части. В първата  бе представен проблемът с недоносените деца. Събитието бе открито от Нина Николова, председател на Фондация „Нашите недоносени деца“. След приветствието на Албена Атанасова, зам.-кмет на Столична община по направление „Здравеопазване, интеграция на хора с увреждания и социални дейности“, водещи специалисти в областта на педиатрията, неонатологията, акушерството и физикалната медицина представиха информация за проблемите, свързани с преждевременното раждане.
Фокусът на събитието беше поставен върху необходимостта от повишаване качеството на грижите за бременните жени, новородените и недоносените деца, за да са в унисон с добрите европейски практики. Този процес може да бъде подпомогнат чрез включване в онлайн петицията на Ene mene mini, която да доведе до създаване на Препоръка на ЕС за единни държавни стандарти за грижа за здравето на новородените, за да може всяко бебе в Европа да има силен старт в живота.
Стана ясно, че у нас 63 891 са раждания за 2012 г. – най-нисък брой раждания от 1997 г. насам когато те са 64 000. Родените преждевременно деца са близо 10% от всички раждания -6124. Високи нива на преждевременни раждания до 18% има в някои райони на страната. Близо 13,8% от бебетата са родени с тегло под 1500 гр.. Теглото на недоносените бебета може да варира от 600 до 2500 гр., а дължината им – от 35 до 45 см. Органите и системите на преждевременно родените деца все още са незрели. Хранителните потребности на недоносеното бебе се различават от тези на доносеното, тъй като кърмата на майките, които са родили преждевременно, съществено се различава от тази на жени, които са родили близо до термин. Поради тази причина и адаптираните млека за недоносени са различни от тези за доносени.
Бяха създадени рисунки на детски чорапчета, като акт на съпричастност към каузата.
Втората част включи осветяване фасадата на Сградата на Столична община, както и пускането на над 510 балона.

------
Фондация „Нашите недоносени деца“ (ФННД) е създадена преди една година, в подкрепа на недоносените деца и техните семейства от три майки на пет недоносени деца.
За една година чрез превърналия се в традиционен благотворителен базар "Подари мъничко вълшебство", Фондацията е осигурила апаратура и оборудване за 21 неонатологични отделения в страната – анатомични гнезда, перфузори, пулсоксиметри, кислородни палатки, инхалатори, електронни везни, завивки, шишета и пр.
ФННД изключително подкрепя кърменето и се стреми да оказва помощ и подкрепа за майките в тази насока, защото вярва, че кърмата е жизнено необходима за недоносените деца.
Една от основните цели на информационната кампания на Фондацията е популяризирането в България на онлайн петицията на Ene mene mini (достъпна на http://www.enemenemini.eu/), която приканва към уеднаквяване на стандартите в здравните грижи в Европа за бременните жени, новородените и недоносените деца, чрез 10 препоръки.
Провежда се конкурс за рисунка в подкрепа на недоносените бебета, който се популяризира чрез във Фейсбук страницата „Недоносени бебета” . Конкурсът стартира на 25 октомври и ще продължи до 23 декември, когато жури ще излъчи най-добрата рисунка. Рисунката-победител ще бъде представена на международната изложба Socks for Life в Брюксел. 
Повече информация за конкурса е достъпна на интернет сайта на Фондацията– http://premature-bg.com/iniciativi-i-novini/item/299-konkurs-socks-for-life.html.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар