Translate

неделя, 2 декември 2018 г.

Световния ден за борба със СПИН - 1 декември премина под глобалното мото “Узнай своя статус”


Отбелязва за тридесета поредна година в целия свят. У нас, през предпоследното тримесечие на 2018 г. ,са открити нови 161 ХИВ–серопозитивни. Към 31 юли 2018 г. общо 1 430 лица с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациентите с ХИВ/СПИН в страната, а 1 334 (93%) от тях получават съвременна антиретровирусна терапия, сочат данни на МЗ.
Фасадата на един от символите на столицата – Националния дворец на културата бе осветена в червена светлина, от 18 до 20 ч., по повод Световния ден за борба със СПИН.
„Напредъкът по отношение на ХИВ е голям. Тази година Световната здравна организация и UNAIDS издадоха отделни и независими едно от друго становища, изтъкващи факта, че ХИВ-позитивен човек, който се придържа към антиретровирусното лечение и е достигнал неоткриваем вирусен товар, не може да предаде ХИВ на своите сексуални партньори. Благодарение на медикаментите, от смъртна присъда ХИВ вече е управляемо хронично заболяване. Това, което остава, обаче, е стигмата и с нея трябва да се преборим. Именно затова организираме тези инициативи – за да насърчим повече хора да се изследват и да разберат своя статус“, заяви Симеон Василев, основател и директор на фондация GLAS (Gays and LesbiansAccepted in Society).
Всички събитията са подкрепени от Checkpoint София – Център за Сексуално Здраве и Обществения борд на Telus International.

Няма коментари:

Публикуване на коментар