Translate

вторник, 4 декември 2018 г.

Пикът на грипните заболявания в края на януари и началото на февруари 2019 г.


Първите положителни проби за грип от началото на сезона са получени през изминалата седмица. Доказани са 3 грипни вируса A(H1N1) и един грипен вирус A(H3N2).
Нивото на интензивност на епидемичния процес на грип и остри респираторни заболявания в страната продължава да нараства постепенно. Очакванията на МЗ е през януари и началото на февруари да настъпи и пик на грипните заболявания.
Характерно за грипа е внезапно втрисане, висока температура, общо неразположение, болки в мускулите и ставите. Периодът от заразяването до появата на първите симптоми е средно 2 до 5 дни. Заразяването става по въздушно-капков път, чрез кихане и кашляне, но вирусите са устойчиви във външната среда и могат да преживеят няколко часа върху повърхности и запрашена среда. Честото миене на ръцете и доброто проветряване намалява възможността за заразяване от околните предмети и повърхности, отбелязват от МЗ.
Най-честите усложнения при грипа са остри вирусни бронхопневмонии, трудни за диагностика и за лечение, както и синуити, отити, миокардити и др. Най-уязвими за развитието на усложнения са малките деца и възрастните с хронични заболявания.
Използването на антибиотици при вирусно заболяване, неусложнено с бактериална инфекция, е излишно и с нищо не помага на организма. Антибиотик може да се приема само след преценка от лекуващия лекар, спазвайки вида, дозата и продължителността на изписания препарат, припомнят от МЗ.
По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията в Стокхолм към настоящия момент активността на сезонния грипен вирус в Европейския регион на Световната здравна организация е ниска. Грипни вируси се изолират спорадично от лица с респираторни заболявания, потърсили медицинска помощ, като и двата типа грипни вируси А и В се откриват почти по равно. Типично за този период на грипния сезон, заболеваемостта и смъртността от грип са ниски.
От МЗ препоръчват:
-Избягвайте масови мероприятия, места с много хора и близък контакт с болни лица;
-Избягвайте използването на обществения транспорт при възможност. Ако сте болен останете в къщи, не ходете на работа или училище и не излизайте по други причини;
-Използвайте хирургическа маска, ако имате такава възможност;
-Измивайте редовно ръцете си със сапун и вода, особено след кихане и кашлица;
-Покривайте устата и носа си с кърпичка за еднократна употреба при кашлица и кихане, ако нямате такава използвайте външната страна на ръката си;
-При липса на усложнения грипът се лекува в домашни условия с медикаменти, които облекчават симптомите, и достатъчно количество течности;
-Не прибягвайте до самолечение. Потърсете медицинска помощ при първите симптоми.



Няма коментари:

Публикуване на коментар