Translate

четвъртък, 6 декември 2018 г.

Съвет ще наблюдава спазването на правата на хората с увреждания


Парламентът прие окончателни промени в Закона за хората с увреждания. С тях се създава Съвет за наблюдение, който да насърчава, защитава и наблюдава прилагането на Конвенцията за правата на хората с увреждания, информира „Фокус“.
Съветът ще се състои от 9 членове - двама ще се определят от омбудсмана, двама от председателя на Комисията за защита от дискриминация, четирима ще бъдат от организациите на и за хората с увреждания, един представител ще се определя от БАН.
Мандатът на Съвета е 4 години и започва да тече от попълването на състава. Дейността му ще се администрира чрез омбудсмана и Комисията за защита от дискриминация. Съветът ще се представлява от председател и зам.-председател. Председателят ще се посочва или от омбудсмана, или от Комисията за защита от дискриминация, а зам.-председателят – от организациите.
Съветът трябва да заседава най-малко веднъж на 3 месеца, като членовете му няма да получават възнаграждение. Всяка година Съветът трябва да представя в Народното събрание доклад за дейността си.
Органът ще работи при принципите за защита и гарантиране на правата на хората с увреждания; независимост и публичност; сътрудничество и взаимодействие с държавните и местните органи и с гражданството общество, гласят приетите от депутатите текстове.

Няма коментари:

Публикуване на коментар