Хоби-готвачите помириха киселото зеле с пъстърва,
мидите - с ябълка, а черният дроб - с какао
Как се комбинират
пъстърва с кисело зеле, миди - с ябълка и черен дроб - с какао? MasterChef
предизвика най-талантливите хоби-готвачи на България да създадат съвършени
ястия с несъвместими продукти. Само за 30 минути те трябваше да помирят воюващи
вкусове и да изненадат журито с оригинални презентации.
Вместо паника, какаото и
черният дроб предизвикаха прилив на креативност у Неда. Театралната режисьорка
приготви тарт от солено какаово тесто с плънка от пушен кашкавал и яйце, а
произведението си покри с мус от черен дроб и уиски. Резултатът предизвика
противоречиви реакции - Теодора нарече Неда „пишман готвач“, но журито оцени
оригиналния й подход. Екстравагантната комбинация от пъстърва с кисело зеле пък
се превърна в гориво за въображението на студента Димитър и той сви сърми с мус
от риба.
Повечето хоби-готвачи
обаче се затрудниха от задачата, а един от тях преживя първия си голям провал.
Мидите с пюре от ябълка, аспержи и фенел на маркетинг мениджъра Петя бяха
наречени „безизходица“ от Chef Андре Токев и оценката му изпрати участничката на
елиминации. „В тази кухня всяко падане е безценен урок. От вас зависи дали ще
приемете поражението като отрова или като лекарство“, припомни правилата на
играта Chef Силвена Роу.
В кухнята на най-доброто
кулинарно шоу тя и колегите й поканиха популярния Chef Мартин Николов, който
представи пъдпъдък с цвекло, гарниран с комбуча, мус от карамелизирано масло и
пуканки от лимец. Правото да участват в неговия мастър клас и да повторят
рецептата му получиха Теодора и Ивайло. Въпреки че демонстрира самочувствие,
управителката на ресторант пресуши деликатното птиче месо и прегори лимеца.
Копирайтърът беше по-неуверен и пестелив със соса, но по-близо до оригинала и
заслужено получи Master-престилка.
Всички участници бяха
изправени и пред едно сладко изпитание - да приготвят ястие със специалното
участие на начупени бисквити. Повечето, очаквано, се спряха на чийзкейк. Красимир
обаче се измъкна от клишето със сфера от черно тесто, пълна с мус от бял
шоколад, кокос и уиски. Chef Михалчев сравни десерта със Звездата на смъртта -
кръглата бойна станция от „Междузвездни войни“, а вкусът на сладкиша изпрати
журито в Космоса и извоюва на автора значка за имунитет. По време на тази
задача кухнята преживя Големия кулинарен взрив, след като музикалният продуцент
Николай Маджаров-Файчето се спъна с тарта си на път към фурната и го разби на
милиарди частици.
Няма коментари:
Публикуване на коментар