Translate

петък, 24 април 2020 г.

Компютърните игри ни помагат да се социализираме по време на пандемия


LG показва как видео игрите могат да ви помогнат да се чувствате част от общност по време на социалната изолация

В момента прекарваме повече време вкъщи от когато и да било: работим, учим или си почиваме между едни и същи 4 стени всеки ден. Това да сме затворени у дома може да има редица негативни ефекти върху човешката психология и Световната здравна организация отбелязва важността да се грижим не само за физическото, но и за психическото си здраве. Видео игрите могат да ни помогнат да се чувстваме част от общност и според експертите могат да са инструмент в борбата с изолацията, както и да помогнат за психическото ни здраве. Експертите от LG събраха няколко позитива от видео игрите, които могат да са полезни по време на изолация, както и някои устройства, които да подобрят гейминг изживяването у дома.
Как помагат видео игрите?
Видеоигрите осигуряват бърз, удобен и лесно достъпен начин да се свържем с други хора, да се състезаваме и да вкараме мозъка си в действие. Те предлагат интерактивно преживяване, което ни пренася от физическата ни среда, изпращайки мозъците ни „умствена ваканция“. Чрез онлайн игрите можем да поддържаме връзка с приятели, близки и дори да правим нови познанства, тъй като срещаме много хора в киберпространството - в League of Legends, например, всеки месец има над 110 милиона играчи. В геймърските общности човек може да намери компания, без да излиза от дома си. Интересен факт за онези, които смятат, че видео игрите са само за деца е, че средната възраст на играчите е 35 години - никога не е късно да се потопите в този свят.
Съществуват редица форми на поведение пренесени от реалния живот в игрите, такива са състраданието, работата в екип или споделеното стратегическо мислене. Ако искате да се възползвате упражненията за мозъка ви, които предлагат игрите, можете да избирате от редица видове игри. Дори игрите, подобни на пъзели като Tetris, могат да намалят депресията и стреса. В бавно развиващите се т. нар. Ролеви игри /RPG/ като The Sims или Monument Valley, ние можем да се идентифицираме с нашия игрален характер, давайки ни усещане за контрол, който липсва в ежедневието ни. В игрите със стреляне - официално наричани „Стрелба от първо лице“, FPS - има цикличност: играчът се учи, докато постигне резултати, и тези резултати могат да дадат чувство на удовлетворение. Тайната се крие в опитите: може да не сме успешни в началото, но работата, инвестирана в играта, дава плод, което е подобно на процеса на поведенческа терапия.
Според проучване на ирландския изследователски институт Lero, видео игрите могат да развият широк спектър от когнитивни умения, включително учене, запомняне, мислене и концентрация. Това е особено вярно за игри, които попадат в екшън категорията, като Call of Duty, League of Legends или Fortnite. В проучването бяха сравнени концентрацията, паметта, обработката на информация и способността за превключване между задачите на редовни играчи с хора, които не играят и геймърите получиха невероятни резултати. Университетът в Женева също показа, че тези, които не са играли преди това, могат да подобрят когнитивното си представяне чрез екшън игри. На участници във възрастовата група от 60 до 77 години например когнитивните умения като памет, се подобряват след две седмици редовна игра. Така че играта може да задържи хората активни, независимо от възрастта им.
Рекордни бройки от началото на пандемията
През последните седмици много компании предоставиха игри си за безплатно ползване. Нищо не доказва ентусиазма на новите геймъри по-добре от факта, че безплатната игра Call of Duty Warzone, обявена на 10 март, вече има повече от 50 милиона регистрирани играчи. Според доклад от Verizon от 17 март, използването на видеоигри в САЩ се е увеличило със 75 процента след пускането на препоръките за ограничаване, а до 9 април този процент вече е 115.
Как да започнем?
Ако искате да се потопите в играта, виждайки положителните ефекти, струва си да знаете, че не се нуждаете от специални умения, за да станете играч и има нива на трудност в почти всяка игра, така че можете да се състезавате с хора с равни на вашите способности.
Като за начало дори не е нужно да мислите за голяма инвестиция по отношение на техниката. „За да усетите света на игрите, всичко, от което се нуждаете, е среден клас компютър, подложка за мишка, удобна клавиатура, обикновени слушалки или слушалки с микрофон и стабилна интернет връзка. Като начинаещ си струва да изберете монитор с минимум 27 инча и поне FullHD разделителна способност, за предпочитане IPS монитор, за да можете наистина да се потопите в играта “, казват експертите на LG. "Разбира се, като започнете да се развивате, може би ще имате нужда от по-сериозно оборудване." Според експертите на LG възможностите са почти неограничени по отношение на игралните продукти, тъй като производителят предлага разнообразие от по-обикновените FullHD дисплеи до професионалните извити дисплеи, специално проектирани за геймъри с до 38 инча - т.е. почти един метър в диаметър. Предлагат се телевизори като LG OLED с поддръжка на G-Sync, които са идеални за още по-сериозни конзолни или компютърни игри чрез точно проследяване на бързите движения и са в състояние да комбинират качество на картината, разполагат с перфектни черни и интензивни цветове с безпроблемна игра. Има дори и мобилни устройства, които са особено изгодни за игри, като такива с двоен екран, където един дисплей на телефона може да се използва като подходящ контролер за дадена игра, докато на другия можем да следим играта без прекъсване.

Няма коментари:

Публикуване на коментар