Translate

петък, 24 април 2020 г.

Оставаме си вкъщи: Колко важно е качеството на въздуха у дома?


Средно прекарваме между 85 и 90% от времето си в затворено пространство. А за тези от нас, които работят от вкъщи този процент в момента е още по-висок. Затова в идните седмици ще е особено важно въздухът у дома да е чист. Не случайно, повечето съвети за профилактика на вируси подчертават значението на редовното и обстойно проветрение. От друга страна, външният въздух също е силно замърсен, което води до допълнителни рискове. Ето защо съвременните климатици и пречистватели идват на помощ

Средно европейските граждани прекарват 85-90% от времето си на закрито - у дома, в училище, на работното си място или дори в свободното си време - и тази пропорция е станала още по-висока при сегашната епидемиологична ситуация. Тъй като вирусите се разпространяват бързо на закрито, си струва да помислим какво можем да направим, за да поддържаме въздуха в дома си чист.
Въздухът у дома може да е два пъти по-мръсен от този навън
На пръв поглед това може да звучи изненадващо, но някои вредни замърсители на въздуха могат да присъстват в по-висока концентрация на закрито, отколкото на открито, което означава, че въздухът в градска улица със среден трафик може да бъде дори по-чист от въздуха, вдишван в хола ни. В допълнение към повечето замърсители на открито, които влизат в домовете ни, вредните химикали, излъчвани при пушене, готвене, използване на свещи или тамян, почистващи агенти, строителни материали, мебели, домашен текстил, компютри, акари и прахови акари, влошават качеството на въздуха, а също и бактериите и вируси. Поради тези фактори Съвместният изследователски център на ЕС /JRC/ установи, че въздухът в закрити помещения може да бъде до два пъти по-замърсен от външния.
Рискови групи
Според Европейската агенция по околната среда, лошото качество на въздуха в закрити помещения може да бъде особено вредно за рискови групи като деца, възрастни хора или такива със сърдечно-съдови и хронични респираторни заболявания като астмата. Според данни, публикувани от Европейската фондация за белите дробове /ELF/, замърсяването на въздуха в затворени помещения е осмият най-важен рисков фактор за развитието на болести.
Кога и как проветряваме е от значение
Респираторните вируси се разпространяват бързо на закрито чрез кашлица, кихане или в някои случаи дори само с издишване. В по-малки пространства, като средностатистически апартамент, въздухът се замърсява бързо, така че си струва да се проветрява, колкото е възможно по-често и старателно. Ако времето навън го позволява, е добре прозорецът да е отворен на места, където няколко души са в едно и също въздушно пространство. Въпреки това, външният въздух също е доста замърсен. Отоплителният сезон все още не е приключил напълно, а трафикът на превозните средства не е спаднал навсякъде дотолкова, че да говорим за чист въздух. В допълнение към неблагоприятното въздействие на замърсения въздух върху здравето и устойчивостта, патогените могат да се придържат към повърхността на малки частици от въздуха от нагряване, трафик и други източници. Следователно, за да може вентилацията наистина да подобри качеството на въздуха в дома, освен правилния избор на времето за вентилация, може да е необходима и помощта на съвременните пречистватели на въздух и климатици.
Ето как да подобрим въздуха у дома
Неслучайно Европейската белодробна фондация препоръчва използването на пречистватели за подобряване на качеството на въздуха в помещението, в допълнение към качествено проветрение, използването на по-малко замърсяващи нагреватели и смяната на печките печките на дърва. Проветряването е трудно през алергичния и отоплителния сезон, но пречиствателите могат значително да подобрят ефективността му, тъй като премахват фините, малки прахови частици и цветен прашец от въздуха, а някои устройства, като пречиствателите за въздух LG PuriCare ™, ви помагат дори се отървете от вредните газове в домашната среда /напр. формалдехид, отделен от домашното оборудване/.
Подобна функция може да изпълнява климатик, оборудван с антибактериален филтър, който също премахва прашеца и силно алергенните прахови акари от въздуха в помещението. Добре е за здравето ни да изберем климатик, оборудван с плазмен йонизатор, тъй като йони, излъчвани от устройството, се свързват с вредните частици, като по този начин ги неутрализират с висока ефективност и същевременно елиминират неприятните миризми.

Няма коментари:

Публикуване на коментар