Translate

сряда, 3 декември 2014 г.

В УМБАЛ "Софиямед" се открива специализиран кабинет за диагностика и лечение на Паркинсонова болест и множествена склероза



Той ще се намира в ДКЦ "Софиямед" и е един от малкото по рода си за България. По последни данни от паркинсонова болест (ПБ)  всяка година в света се разболяват около 15-20 души на 100 000 население. В България има около 12 000 болни от това
заболяване. Статистиката показва, че болестността в страната ни е средно висока и не се различава съществено от тази в Европа. ПБ е хронично, неврологично заболяване, което започва най-често след 50 годишна възраст. Рискът от развитието му силно нараства именно с увеличаване на възрастта, а причината за възникването му остава ненапълно изяснена.
Само 30% от болните обаче се диагностицират през първата година на заболяването, тъй. като първоначалните симптоми са неспецифични и често се пропускат. В късния стадий се появяват и други симптоми, като нестабилност на походката с чести падания, вегетативни нарушения, разстройство на вниманието, паметта, съня и др. "Лечението на паркинсоновата болест е с медикаменти и продължава през целия живот. Разбира се, целта на нас, специалистите, е това заболяване да се диагностицира навреме. При правилно лечение пациентите, които са в трудоспособна възраст, могат да останат трудоспособни през първите 5 години от началото на заболяването и да бъдат с леко изразена инвалидност през първите 10 г. Поради това лечението трябва да се води от лекар специалист и да се контролира поне веднъж на 3 месеца. Чрез откриването на специализирания кабинет в ДКЦ "Софиямед" ще предложим на пациентите си именно тази възможност - диагностика и лечение от компетентни лекари в тази област и инструментални изследвания с най- съвременна апаратура, там където е необходимо", коментира д-р Татяна Стоянова, невролог от екипа на университетската болница и един от най-добрите специалисти в лечението МС и ПБ в България.
Множествената склероза (МС)е другото заболяване, което ще бъде обект на дейността на новия кабинет в ДКЦ "Софиямед. МС засяга пациенти в млада възраст - най-често хора между 20 и 40 г. В България има около 3600 болни от МС и всяка година се разболяват нови 80 човека. Смята се, че МС е автоимунна болест - пациентите развиват възпалителни реакции към тъканта на собствената си нервна система. Причините за възникване на заболяването все още не са напълно известни. Заболяването се развива с различни симптоми, като нарушение на зрението, равновесието и координацията, умора, проблеми в уринирането и др. Симптомите при МС обикновено се появяват и изчезват по непредсказуем начин (най-често на пристъпи), като при един болен от МС не се появяват всички възможни симптоми. Поставянето на диагнозата е трудно, тъй като изявите на заболяването са сходни с тези на други болести на централната нервна система (ЦНС), често са неспецифични и се проявяват само за кратки периоди. Лечението на МС се различава според формата на протичане и според това дали заболяването е в пристъп или ремисия. С оглед на оптимизиране на лечението пациентите е необходимо да се проследяват клинично от лекар специалист поне веднъж на 3 месеца.
"Проследяването на болните с ПБ и МС е важно от една страна за самите пациенти, които получават компетентна помощ, така че тези с хронични заболявания да имат по-високо качество на живот. От друга страна правилното лечение би могло да доведе до икономически ползи за пациента и държавата, запазвайки ги по-дълго време самостоятелни и активни. Ние предлагаме на пациентите си именно такава възможност -за контрол на състоянието и лечението на ПБ и МС. В специализирания кабинет в ДКЦ "Софиямед" ще провеждаме ранна диагностика на тези заболявания чрез инструментални изследвания, като електромиография, скенер, ядрено-магнитен резонанс и др., които извършваме чрез последно поколение апаратура", коментира д-р Росен Икономов, завеждащ отделението по неврология в УМБАЛ "Софиямед".

Няма коментари:

Публикуване на коментар