Translate

сряда, 3 декември 2014 г.

Раждането след 33 удължава живота



Жените, които стават майки след 33-ата си година, живеят по-дълго в сравнение с момичетата, които раждат за последно на 20. Според ново мащабно изследване бременността в по-късен етап от живота забавя значително процеса на стареене.
Изследванията показват, че представителките на нежния пол, които са родили последното си дете след 33-ия си рожден ден, е два пъти по-вероятно да доживеят до 95 години в сравнение с жените, които са се сдобили с рожба до 29-годишната си възраст.
Водещият автор на проучването, известният д-р Томас Перлс от Медицинския център на Бостънския университет, подчертава, че тези констатации не означават, че жените трябва да отлагат раждането. Това е напълно погрешно, защото колкото по-рано се роди първото дете, толкова по-добре, смятат специалистите. Изследователите са анализирали данните от социалните и генетичните изследвания на 551 семейства, в които има много дълголетници. Учените пресметнали възрастта, на която 462 жени родили последното си дете.
След това установили колко дълго са живели тези майки. Разкритията показват, че жените могат да бъдат движещата сила в развитието на генетичните вариации, които забавят процеса на стареене. Ако една представителка на слабия пол роди по-късно, значи притежава ген, който може да бъде предаден на следващото поколение и така по естествен път да се увеличи продължителността на живота. Това обяснява факта защо 85 процента от хората, доживели 100 години, са жени, а само 15 на 100 са мъже.
Все пак лекарите категорично смятат, че не трябва да чакате години, за да имате дете и да подобрите шансовете си за по-дълъг живот. Естествената способност на една жена да роди дете в по-късна възраст вероятно показва, че репродуктивната система на тази жена остарява по-бавно и затова и останалата част от тялото остарява по-бавно, обясняват специалистите

В. „Телеграф”

Няма коментари:

Публикуване на коментар