Translate

сряда, 3 декември 2014 г.

Федерация "Български пациентски форум": Ако се върнат централизираните търгове за онколекарства в МЗ онкоболните пациенти ще бъдат ощетени

Причината е, че лекарите ще останат без възможност да избират с кои медикаменти да лекуват своите пациенти.
Тревожната констатация е продиктувана от изказване на здравния министър д-р Петър Москов, според което всички онколекарства трябва да се договарят чрез централизиран търг, а не както е в момента - от болниците.
От Федерация "Български пациентски форум" посочват, че онкоболните у нас са към 350 000 души, от които около 100 000 не са в ремисия и се лекуват. И за да продължат да го правят, онколекарствата трябва да останат в НЗОК.
Иван Димитров, председател на пациентката организация, отправи апел към д-р Москов и хората, които се занимават със здравеопазване у нас да не връщат здравеопазването ни назад и припомни, че много онкологично болни не са дочакали своето лечение, когато търговете са били в МЗ.
„Ако се върнат търговете към МЗ, медикаментите отново ще се бавят по 3-4 месеца, а хиляди белни ще умрат, както преди се случи. Тогава имаше и съмнения за корупция - избираше се най-евтиният медикамент от един производител. Защото други не се явяваха на търговете... С преминаването на заплащането на лекарствата към НЗОК онколозите имат възможност да изпишат подходящия медикамент за определен болен, а не каквото има в наличност. Това беше единственият правилен начин лекарят да избира правилното лечение за моментното състояние на своя пациент. Където и да се прави централизирана доставка, това означава цена, нищо друго. Лекарят ще остане без право на избор за своя пациент, както и пациентът ще ползва това, което му се предоставя, без да знае дали това ще му помогне или не. Което в крайна сметка не е здравна политика в 21 век в една европейска държава”, подчерта Димитров.

Няма коментари:

Публикуване на коментар