Translate

вторник, 2 декември 2014 г.

195 са новорегистрираните ХИВ позитивни у нас от началото на годината



Сред тях най-голям е делът на мъжете, имащи сексуален контакт с други мъже - 42% (преди пет години този процент е бил едва 16) и на инжекционно употребяващите наркотици - 11,2%. Между 15% и 20% от новооткритите случаи са в села и малки градове.
Задържа се тенденцията силният пол да е значително по-засегнат – 4,3 пъти повече са новоинфектираните мъже - 82%, в сравнение с жените - 18%.
Отново София, Пловдив и Варна, държат челните три места по брой новооткрити ХИВ позитивни-94, 22 и 11 заразени. Следват ги Пазарджик-9 и Бургас-7 новооткрити болни.
 Най-малкият заразен е на 13 години, а най-възрастният е 73-годишен мъж.
В последно време тенденцията е годишно да се откриват по около 200 нови случая, отбеляза д-р Тонка Върлева, директор на Програмата „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”. Добрата новина е, че е налице намаляване дела на новорегистрираните млади хора на възраст до 29 години – те вече са 35% от новорегистрираните случаи, докато само преди три години техният дял беше над 50%, отбеляза д-р Върлева.
Общият брой на регистрираните към момента у нас ХИВ позитивни е 2025.
943 от тях се проследяват в секторите за лечение към инфекциозните клиники в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора, а 713 получават антиретровирусна терапия.
И занапред МЗ ще осигурява необходимите количества лекарствени продукти за антиретровирусна терапия, но за първи път през 2015 г. ще осигурява още и средства за превантивни дейности сред високорискови групи.
2425550 евро ще получи страната ни от Глобалния фонд през 2015 г., с които ще бъдат осигурени превантивните дейности на неправителствените организации на терен, главно сред високорисковите групи. Със средства на Глобалния фонд е създаден и резерв от лекарствени продукти на обща стойност 1 млн. лв., с което се цели да бъде гарантирана непрекъснатостта на лечението.

Няма коментари:

Публикуване на коментар