Translate

сряда, 3 декември 2014 г.

Заплатите в спешна помощ ще бъдат увеличени с 20% от 2015 г.



Това каза в Денят започва зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.
По думите му тенденцията е през следващите 5 години възнагражденията поетапно да растат с по 20%, за да може това да е мотив за работа в спешна помощ. На второ място,
за да имат те мотивацията да работят в спешната помощ, трябва да им осигурим необходимата апаратура, с която да могат да помагат на пациента.
„Започваме още от следващата година. Всъщност през програма Региони в растеж ние кандидатстваме за 85 млн.евро. Надяваме се те да бъдат осигурени, всъщност да спечелим. Имаме всичките основания да се надяваме за това и да стартираме промяната в системата на спешна помощ още от следващата година”, каза той.
На въпрос за работата на изнесените центрове заместник-министърът каза, че те не работят защото няма екипи. Той обаче допълни, че няма да се откажат от тази идея защото целта е линейката да бъде по-близо до пациента.
-------
В центровете за спешна медицинска помощ работят 6380 души медицински специалисти, от които 1457 лекари и 2652 фелдшери, сестри и др. Възрастовата структура на персонала показва негативни тенденции, като всеки четвърти работещ е във възрастта от 55 до 65 години, т.е. ще излезе от системата в следващите години.
В същото време само 8% от работещите медицински специалисти са във възрастовата категория до 35 години.
Сега заплатата на лекар от спешната помощ е между 600 и 800 лева, сестрите и фелдшерите получават 450-500 лева, а шофьорите на линейка - 360 лева.
--------
Ако бюджетът за здравеопазване за догодина бъде приет от парламента, заплащането в системата на Спешната помощ ще бъде увеличено средно с 20%, съобщи министърът на здравеопазването д-р Петър Москов. Той обясни, че през 2015 г. за сектора ще има 300 млн. лв. повече, отколкото през 2014-а. Срещу тези пари здравното министерство ще представи списък с конкретни мерки, които да доведат до реформиране на лекарствената политика, на структурата на болничната помощ и на начина, по който се лекуват пациентите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар