Translate

сряда, 3 декември 2014 г.

Москов ще мести болничните легла



Леглата за активно лечение в болниците ще намалеят, като част от тях ще бъдат прехвърлени в звена за долекуване и в санаториуми. Това предвижда Концепцията за
преструктуриране на системата на болнична помощ за периода 2015-2020 г., която правителството одобри. Според здравния министър Петър Москов местенето на легла ще доведе до по-висока ефективност, тоест намаляване на разходите на болниците, а в същото време ще гарантира по-дълъг престой в здравно заведение на хората, които се нуждаят от долекуване. В 27 държавни лечебници ще се разкрият допълнителни отделения, в които да се следят пациентите, прекарали инсулт, инфаркт и други тежки заболявания, свързани с вътрешните болести, кардиологията, ревматологията, пневмологията, ортопедията и нервните болести. В столицата средства за тази цел ще получи УМБАЛ "Света Анна", в Пловдив долекуването ще е в най-голямата местна болница "Свети Георги", а във Варна е избрана многопрофилната "Света Анна". Към тях в спъсъка са добавени и областните болници. Центрове за лечение на будна кома ще са УМБАЛ "Св. Наум" в София и "Света Марина" във Варна. Отделенията по неонатология и педиатрия пък ще бъдат оборудвани с високотехнологична апаратура и с нея ще се преследват по-високи резултати в детското здравеопазване.
Спешните звена на болниците ще бъдат ремонтирани и технологично обновени, включително с модерни уреди за дистанционни консултации със светила в медицината. Преструктурирането на лечебниците ще се обезпечи с пари по оперативните програми "Регионално развитие" и "Региони в растеж", както и чрез Норвежкия финансов механизъм. Дано в това отношение сегашното ръководство на ресорното ведомство постигне по-голям успех, тъй като досега усвояемостта на евросредства за здравеопазването е минимална.
За спешната помощ в новата концепция пък е планирано 34 болници да бъдат превърнати в комплекси, в които линейките ще карат неотложните пациенти. Системата ще бъде разделена на две нива на компетентност. Най-отгоре са "11-те пироговчета", които започна да строи бившият здравен министър Таня Андреева, а под тях са спешните центрове на болниците. Извънболничната част включва създаването на структури само за бърза медицинска помощ. Техни филиали или мобилни екипи ще покриват най-отдалечените и труднодостъпни райони. В новите центрове ще могат да работят джипита и специалисти от всички области. Тези звена "в пакет" трябва да покрият напълно бързата помощ в страната. Те ще бъдат профилирани по райони на обслужване и според диагнозите, които ще лекуват. Държавата се ангажира да осигури достатъчно екипи и нови автомобили, които да се ползват и в случаи на големи аварии, природни бедствия и катастрофи.
По думите на заместник-министъра д-р Ваньо Шарков дефицитът на лекари, сестри и санитари в спешната помощ може да бъде разрешен до 2020-а. Планирано е заплатите на медиците за този период да скочат двойно. За догодина е предвидена първата стъпка - 20% увеличение на доходите.
Двете концепции в цялост са насочени в правилната посока - по-ефективно лечение на пациентите. Но е утопия да се мисли, че те могат да бъдат осъществени с парите, които циркулират в системата. Само с икономии няма да стане, още повече че средствата за здравеопазване в следващия държавен бюджет може дори да бъдат намалени.

В. „Банкер”

Няма коментари:

Публикуване на коментар