Translate

сряда, 3 декември 2014 г.

Персонализираният подход в онкологията при рака на гърдата води до по-добро, правилно и безопасно лечение на пациента



Д-р Росица Кръстева от МБАЛ "Сердика", София, отделение "Медицинска онкология" и председател на клуб "Млад онколог:

Статистиката показва, че броят на хората с ракови заболявания в света ще нарасне със 68% от 2008 до 2030 г., а броят на починалите от рак ще се увеличи със 73%. За 2014 г. В САЩ от 
223 000 жени с диагноза рак на гърдата, са умрели - 40 000. За България няма още такава статистика, но според националния раков регистър за 2011 г. новите случаи на рак на гърдата са 3885, а смъртните - 1284. Около 1% от всички случаи заболяването е диагностицирано при мъже и то предимно в късен стадий.

Ниско рисковите фактори са възрастта, на която жената е забременяла и родила, кърменето, хормоналната терапия. Храненето е от изключителна важност. Смята се, че по-пълните жени, които ядат повече мазнини, са по-рискови за развитие на рак на гърдата. Високо рисковите фактори за това заболяване са фамилната обремененост.

Когато говорим за генетични мутации, това са VRS1 и VRC2 гена. Рисков фактор да се развие рак на гърдата са някои доброкачествени заболявания на гърдата, защото всяко нещо, което се появи там, където не му е мястото, е склонно да се изроди в злокачествено. Най-големият рисков фактор е предшестващ рак на гърдата. Когато той се отстрани хирургично, в останалия паренхим може отново да се появи рак, както и в другата гърда. В някои случаи се препоръчва да се направи двустранна мастектомия, т.е. и двете гърди да бъдат отстранени.

Персонализираният подход в онкологията означава благодарение на патоанатомичните и генетични тестове при конкретния пациент да се оценят какви са рисковете да развие или да не развие рак, и ако вече го има,

какви са рисковете от метастазиране и какво може да се направи, за да се предотвратим появата на рака или за да го излекуваме.

Персонализираният подход води до по-добро, правилно, безопасно и икономически по-изгодно лечение на пациента. Защото то е съобразено с неговия стадий на заболяване, хистология и води и до по-дълга преживяемост. Един лекарствен продукт може да бъде много ефективен за даден пациент, но може да не покаже желан резултат, когато се дава на друг със същата диагноза. Ето защо качествената диагностика е изключително важна, тъй като е свързана с идентифициране и селектиране на пациенти, които ще отговорят най-добре на определен тип терапия и при които целенасоченото лечение ще даде най-ефективен резултат.

С други думи за да подобрим диагностиката, лечението и преживяемостта на нашите болни, е нужна добра колаборация между хирург, патоанатом, химиотерапевт, лъчетерапевт и рентгенолог.

Хирургичното лечение е на първо място при рака на гърдата. Таргетната терапия е съвременното лечение, което рутинно използваме. Третото средство на избор е хормоналната терапия, която има голямо приложение при рак на гърдата.

За да се установи подходящият пациент за даден вид терапия (хормонална, химиотерапия, таргетна терапия), е необходимо да се проведат специфични изследвания от патолози, специализирани в областта на морфологичната и патологоанатомична диагностика. В момента в рутинната диагностична практика за уточняване вида на терапията при пациенти с рак на гърдата се използват три тъканно-базирани биомаркера - естрогенов, прогестеронов и HER2 рецептор. Точното определяне на тези диагностични фактори е абсолютно необходимо за успешна молекулярно насочена терапия в ерата на персонализираната медицина.

Бъдещото лечение на рака са комбинации на таргетна терапия. Ние все още използваме цитостатиците, но ако действително искаме да спрем рака или да го направим дълго хронично заболяване, трябва да лекуваме специфично нашите пациенти, да знаем кой рецептор да блокираме, за да спрем туморния растеж.

Няма коментари:

Публикуване на коментар